Ombudsman: Nisu dozvoljene "civilne straže"

Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da pojedini mediji nekorektno izveštavaju o sve češćim slučajevima nasilja i tuča među maloletnicima, jer bez razloga pominju nacionalnu pripadnost aktera.
Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da pojedini mediji nekorektno izveštavaju o sve češćim slučajevima nasilja i tuča među maloletnicima, jer bez razloga pominju nacionalnu pripadnost aktera.

U saopštenju Pokrajinskog ombudsmana izražena je zabrinutost zbog izveštavanja medija o tuči, koja se proteklog vikenda dogodila u Bačkom Petrovom Selu, a koje može dovesti do pogoršanja bezbednosne situacije u višenacionalnim sredinama.

"Navođenjem romske nacionalne pripadnosti počinilaca napada na maloletnike podstiče na razvijanje predrasuda o kolektivnoj odgovornosti svih pripadnika te nacionalne zajednice. Naglašavamo da je pitanje nacionalnog identiteta naročito osetljivo, te da se nacionalna pripadnost ne utvrđuje, već se o njoj građani slobodno izjašnjavaju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je događaj za osudu, ali da ne treba da služi za izazivanje netrpeljivosti prema Romima, i podseća da se svaki počinilac smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi odlukom suda. Ombudsman je upozorio da je, prema navodima medija, predloženo da se u mestu incidenta organizuju "civilne straže", ali da propisi u Srbiji ne poznaju i ne dozvoljavaju takav vid samoorganizovanja, jer može da dovede do povećanja napetosti.

Kako se navodi, rešenje problema mora početi od aktivnosti svih nadležnih institucija i efikasnijeg delovanja policije. Pokrajinski ombudsman obratio se ovim povodom i ministru unutrašnjih poslova Srbije, kao bi preduzeo sve mere hitnog utvrđivanja činjenica i otkrivanja počinilaca.

  • b

    19.09.2013 05:54
    @Bankar
    sva sreća pa ne-romi nikad ne rade odmazde. uopšte se ne dešava da posle sukoba dođe familija ili društvo da se obračuna s tobom.
    daj, bankar, molim te, ne pričaj gluposti i batali te rasističke stereotipe.
  • Milos

    18.09.2013 21:06
    Propisi
    Pa nije po propisu ni da se neko napadne i isece macetom pa se ti ipak desava, a sto je najgore, maloletnik, NARAVNO OD RANIJE POZNAT POLICIJI, ce biti slobodan za nedelju dana i nikom nista.
  • Bankar

    18.09.2013 19:30
    Romi
    Treba samo videti (doci u situaciju) da se zakacis sa covekom Romske populacije. Ne pokusas li se braniti, brutalno ce te tuci. Odbranis li se i istuces jednog Roma, za nekoliko dana ocekuj da ces uleteti u klopku desetorice koji ce te pretuci da te ni mama ne prepozna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija