Pastor očekuje usvajanje Statuta Vojvodine

Sednica Skupštine Vojvodine o predlogu Statuta Pokrajine održaće se danas. Za predlog Statuta treba da glasaju dve trećine poslanika da bi on bio usvojen.

Sednica Skupštine Vojvodine o predlogu Statuta Pokrajine održaće se danas.

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, kao ovlašćeni predlagač, utvrdio je tekst predloga novog Statuta i uputio ga Skupštini.

Za predlog Statuta treba da glasaju dve trećine pokrajinskih poslanika da bi on bio usvojen. Nakon toga treba da ga potvrdi i Skupština Srbije. Ukoliko ga republički parlament potvrdi, Statut potom treba i zvanično da bude proglašen u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je prošle sedmice uverenje da će predlog Statuta na današnjoj sednici imati, ako ne apsolutnu podršku, onda podršku bar više od dve trećine pokrajinskih poslanika.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da do 6. juna usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije. U pokrajinskom parlamentu većinu čini koalicija Demokratske stranke, LSV i Saveza vojvođanskih Mađara. Te tri stranke imaju 69 od ukupno 120 poslanika.

  • Republikanac

    14.05.2014 12:24
    Ovo statut ? Ovo je licemerna demonstracija sile republike prema pokrajini,u smislu ,,Znate sta , mi sa vama mozemo kako nam se hoce , a vasa zemlja je vlasnistvo Srbije ,, . U sustini narod Vojvodine je sam kriv jer je dozvolio ovakva politicka klima da zavlada. Sami sebi skacemo u stomak , sami smo se odrekli autonomije podrzavajuci vlast. Zato je Vojvodina jedan siromasan region a ima potencijale vece od Svajcarske, zato ce nasa zemlja i preduzeca biti data Arapima za dinar, umesto da ih vi obradjujete i zajedno da stavimo na noge ovu nasu Vojvodinu . A Vojvodina ce tek sada biti ponizni sluga republike.
  • -:-

    14.05.2014 09:19
    Gradjani Vojvodine ocekuju usvajanje Vojvodjanskog ustava!
  • Ligas

    14.05.2014 08:24
    najbolje resenje je svakako raspisivanje prevremenih pokrajnskih izbora,ovako ocigledno vise ne ide..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.