Opozicija se ujedinjuje na jesen?

Nakon što su lideri DS i LDP, Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović, nedavno izjavili da postoji potreba za okupljanjem opozicije u jedinstven blok, do sada su se, prema njihovim rečima, kao okosnica budućeg saveza pominjale DS, LDP, Nova demokratska stranka (NDS), Nova stranka (NS) i delovi Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

 

Nakon što su lideri DS i LDP, Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović, nedavno izjavili da postoji potreba za okupljanjem opozicije u jedinstven blok, do sada su se, prema njihovim rečima, kao okosnica budućeg saveza pominjale DS, LDP, Nova demokratska stranka (NDS), Nova stranka (NS) i delovi Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

U Demokratskoj stranci smatraju da je logično da upravo ta stranka bude središte okupljanja opozicije, mada portparolka DS Aleksandra Jerkov kaže da formalnih razgovora još nije bilo. DS je pokazala da ima potencijal da menja Srbiju, ali i sebe, navodi Jerkov i najavljuje formalni početak razgovora odmah po konstituisanju svih stranačkih organa.

Prema njenim rečima, neće samo političke stranke učestvovati u tom novom bloku, nego i pojedinci i organizacije koji su "na udaru" aktuelne vlasti, a koji vide Srbiju kao modernu, demokratsku državu. Jerkov je istakla da je DS spremna da razgovara sa svima jer je "situacija takva da nemamo prava nikoga da isključujemo iz razgovora". "Zaista ćemo razgovarati u najširem mogućem bloku", zaključila je Jerkov.

Prema rečima predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, formiranje jakog opozicionog bloka može se očekivati na jesen, ali je preduslov za to stabilizacija situacije u DS i da se jasno pokaže ko je opozicija. On je dodao i da je važno da u DS-u dođe do stabilizacije situacije i da demokrate zauzmu jasan stav o tome šta su njihovi planovi i ciljevi, kojom metodologijom misle da ih ostvare i onda, kako je rekao, Nova stranka može da se opredeljuje. Kada je reč o ostalim partijama, Živković je podvukao da među njima teško da može da prepozna nekoga s kim bi mogao i želeo da sarađuje "pre svega zbog permanentnog koketiranja sa Vučićem što tim strankama skida epitet opozicionih".

"To se pre svega odnosi na (Borisa) Tadića i Čedu Jovanovića. To je bila ista politika. I jedan i drugi su se do poslednjeg sekunda pred izbore nudili Vučiću za mlađeg saradnika", objasnio je Živković. Živković epilog ideje o ujedinjenju opozicije očekuje na jesen, kada će biti jasno "ko je šta, s kim i ko je šta želeo iskreno da uradi, a ko to radi iz licemerja".

Funkcioner NDS Marko Đurišić ističe da ta stranka do sada nije učestovala u razgovorima o formiranju demokratskog bloka, ali smatra da treba naći način za efikasnije delovanje opozicije. Đurišić smatra da razgovori o eventualnom zajedničkom delovanju opozicije treba da se vode, a da bi njihov rezultat trebalo da bude model efikasnijeg delovanja opozicionih stranaka.

"Nismo razgovarali na tu temu. Vidim da se ta tema pokreće samo kroz medije, a da niko ne seda i ne razgovara o tome na ozbiljan način", rekao je Đurišić. Na pitanje da li će NDS, ukoliko bude razgovora o ujedinjenju opozicije, učestvovati u njima, Đurišić je rekao da u Skupštini Srbije nema puno opozicionih stranaka, a da je jedna od njih i NDS, te da je normalno da učestvuju u eventualnim razgovorima.

  • Nebojsa

    10.07.2014 18:15
    Jaka opozicija
    Drzava ce da pukne ako nema jake opozicije u njoj!Mislim da je srpska nazadna stranka i "najjaca",jer je iskoristila slabost opozicije.Samo ujedinjene DS,NDS i Nova Stranka mogu svrgnuti sa vlasti ove "naprednjake"sto Srbiju guraju u 19.vek i vratiti dostojanstvo najos zemlji!
  • Ognjen

    16.06.2014 23:00
    Bez promena
    Svi ovi lideri, za koje Jerkov kaze da ce se na jesen ujediniti u zajednicki blok, su izgubili kredibilitet i poverenje glasaca, pa ako bi se desilo da se i ujedine, u sta cisto sumnjam, nebi mnogo uticali na postojeci raspred snaga na politickoj sceni Srbije.
  • Milica

    16.06.2014 22:57
    Suprotnosti
    Tesko ce bit ovo izvodljivo, obzirom na suprotnosti lidera opozicionih stranaka u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija