Svi advokati u štrajku od srede do petka zbog povećanja poreza

Advokatska komora Srbije donela je odluku da svi advokati u zemlji stupe u štrajk od srede do kraja sedmice u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina.

Advokatska komora Srbije donela je odluku da svi advokati u zemlji stupe u štrajk od srede do kraja sedmice u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina.

Beogradski advokati su rad obustavili još prošle srede, sa rokom do ove (24. juna), a na jučerašnjoj skupštini AKS odlučeno je da od 25. do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje, rekao predsednik AKS Dragoljub Đorđević. To znaći da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca. Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima čak ni u hitnim predmetima.

Do obustave rada je došlo jer su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu i paušalno plaćanje poreza. Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, uključujući i pritvorske predmete,kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada. Veliki broj suđenja je u sredu, četvrtak i petak, kao i danas, odložen u beogradskim sudovima. Ministarstvo finansija koje je donelo spornu Uredbu, kojom je povećano paušalno oporezivanje advokata, smatra da je protest advokata neosnovan.

  • Advokat

    23.06.2014 21:49
    zaboravljate...
    -da advokaturom moze da se bavi onaj ko je zavrsio pravni fakultet (tj. polozio 30 i vise ispita)+staz najmanje 2 godine+pravosudni ispit+advokatski ispit+4.000 (cetiri hiljade) evra za upis u imenik advokata + svaki mesec 25e clanarina komori + minimum (za pocetnika sa najmanjim porezom i doprinosima, koji prve 2 godine nece videti dinara od advokature) 500 evra mesecnih troskova...
    -da retko ko moze da naplati odmah i pola tarife, nego se i to pola naplati posle 2-3 godine i to uglavnom u postupku prinudnog izvrsenja u kome opet prvo treba platiti takse i sve ostalo...
    -da advokati sede satima nocu u policiji sa ubicama, razbojnicima, silovateljima i sl. jer i oni kakvi god bili moraju po zakonu imati odbranu, makar i tu po sl. duznosti koju recimo policija dobrovoljno nije platila u poslednjih 6-7 godina

  • 23.06.2014 17:58
    država duguje advokatima milione, kad advokati pokušaju da preko suda naplate svoja potraživanja u Narodnoij banci dobiju odgovor da nema novca na računu Republike Srbije, a hoće 700 eura mesečno od advokata, lopovluk

    Inače uvek će biti I derikoža I poštenih advokata ali ovakve poreze većina ne može da plati
  • 23.06.2014 17:38
    PAUŠALCI
    Može im se da ucenjuju i drže u šaci celu državu, čuj ti njih nema saslušanja, nema suđenja, gospoda štrajkuju, kako ih nije sramota, podigli im paušalno plaćanje poreza pa gospodi ne odgovara, a oni deru svojim tarifama jadnu raju i ne trepnu kad saopšte koliko košta njihovo zastupanje, SRAMOTA, treba im uvesti fiskalne kase kao i svima ostalima. Svaki običan smrtnik koji drži malu prodavnicu da prehrani porodicu, ako ne izda račun eto mu kazne i zatvaranja, porezi i nameti ne podnošljivi za običnog smrtnika, a ovi se bahate kako hoće,podigli im paušalni porez, bolje neka se pokriju po ušima. Poslala bih ja njih u neku sređenu državu pa neka se tamo bahate i štrajkuju, sve mislim da bi štrajkovali, ovo ima samo u Srbiji da ucenjuju celu državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija