Svaka sednica vlade - jedna tajna

Gotovo da ne prođe sednica Vlade Srbije na kojoj se barem na jedan dokument ne stavi oznaka poverljivo.

Gotovo da ne prođe sednica Vlade Srbije na kojoj se barem na jedan dokument ne stavi oznaka poverljivo.

Višegodišnji problem da na desetine hiljada papira raznog sadržaja u Srbiji nose oznaku tajnosti, u žižu su vratili zahtevi da Vlada otkrije šta piše u poverljivim ugovorima o "Etihadu", "Fijatu" kao i u delovima Briselskog sporazuma.

Zakon o tajnosti vrlo široko definiše uslove pod kojima se može zakačiti etiketa "tajno". Na spsiku razloga su: bezbednost, odnosi sa drugim državama, međunarodnim organizacijama, naučni, istraživački, ekonomski poslovi...

Ipak, u Vladi će uskoro biti osnovana radna grupa za izmenu Zakona o tajnosti. Ovaj tim precizno treba da kaže šta spada pod "paket tajni". U Nemanjinoj 11 je Novostima rečeno da se oznaka tajnosti sada stavlja na protokole za putovanja ministara, kao i platforme za razgovore naših vlasti sa predstavnicima drugih država.

Poverenik za informacije od javnog značaja rešio je protekle godine 2.910 žalbi građana kojima institucije nisu želele da daju tražene podatke, najčešće pod izgovorom da je reč o tajni.

Na račun Zakona o tajnosti podataka pet godina stižu kritike da je uopšten, pa državni službenici nisu sigurni koje sadržaje treba da čuvaju od očiju javnosti. Zato etiketu "poverljivo" stavljaju i gde ne treba.

  • 28.06.2014 14:20
    a sta se tek krije o Telekomu .....
  • Tajnoviti

    28.06.2014 13:19
    Poetski
    Ih, što vi novinari prilazite stvarima tako suvoparno. Sednicama Vlade treba prići poetski, na primer ovako: "Srbija je velika tajna; Vlada je još veća tajna, On, prvi, jedini i nezamenljivi je najveća tajna." ili "Šapuću se priče i šapuću tajne, šapuću se zakletve velike i (naročito) trajne"
    Onda se za sve to napiše libreto i muzika i aranžman i dobije se... ne, ne dobije se opera nego Vučićeva konferencija za štampu.
    Narodu ostaje ili egzodus u inostranstvo ili tragedija u Srbiji.
  • анониман

    28.06.2014 11:04
    Откуд тајне у демократској држави са транспарентном влашћу?

    Или није тачна вест, или горња констатација!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija