Ebole nema u Srbiji, klinike spremne

Ebole nema i minimalna je mogućnost da se ta bolest pojavi u Srbiji a zdravstveni sistem je spreman, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Dragan Delić.
Ebole nema i minimalna je mogućnost da se ta bolest pojavi u Srbiji a zdravstveni sistem je spreman, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Dragan Delić.

"Objektivno gledajući postoji minimalna mogućnost da ebola uđe u Srbiju. Nije to tip virusne infekcije koja se lako prenosi sa čoveka na čoveka", rekao je Delić.

On je pojasnio da su u najvećem riziku zdravstveni radnici koji brinu o obolelom- medicinske sestre i lekari, koji dolaze u kontakt sa telesnim tečnostima bolesnika kao što su krv, stolica, druge telesne tečnosti.

Delić je podsetio da je Ministarstvo zdravlja preko sanitarne inspekcije pojačalo nadzor na ulasku u našu zemlju i dodao da on ne očekuje da se bolest pojavi, te da bi bilo veliko iznenađenje da se tako nešto desi.

"Međutim pošto je planeta globalno selo i naši ljudi rade u Africi, teoretski, a manje praktično, postoji mogućnost da se ebola, ali i druge karantinske bolesti koje veliku smrtnost, uđu u Srbiju. Zdravstveni sistem po meni je spreman da to prepozna i leči u granicama svojih mogućnosti", kaže Delić.

Kod dva pacijenta koji su iz Sombora upućeni na Infektivnu kliniku pod sumnjom da su zaraženi ovim tropskim virusom, kako kaže, nakon pretraga i detaljnih analiza utvrđeno je da jedan ima upalu pluća, a drugi malariju.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (STO), u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirana ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.