Samo 40 odsto gazda radnike plaća na vreme

U prva tri meseca ove godine samo je 40 odsto poslodavaca u Srbiji isplatilo plate na vreme, pokazuju podaci Unije poslodavaca Srbije.
U prva tri meseca ove godine samo je 40 odsto poslodavaca u Srbiji isplatilo plate na vreme, pokazuju podaci Unije poslodavaca Srbije, što znači da je od 114.000 preduzeća radnike redovno plaćalo njih 45.600.

Kašnjenja sa isplatama zarada traju i po nekoliko meseci, a u pojedinim firmama u restruktuiranju mere se i godinama.

Posebno je poražavajuće da u Srbiji čak 400.000 radnika ne dobija mesečnu naknadu na vreme. Stručnjaci ističu da je ovo posledica sve učestalijih uzajamnih dugovanja u celoj privredi i nemogućnosti da se ona naplate, zbog čega, nažalost, ispaštaju radnici. Generalni sekretar Unije poslodavaca Dušan Korunoski kaže da je anketa sprovedena među poslodavcima pokazala da je u prvom tromesečju ove godine samo oko 40 odsto njih isplaćivalo zarade na vreme.

"Pored toga, imate i firme koje nisu isplatile plate 22 mseca, mahom one u restruktuiranju. To govori o velikoj nelikvidnosti u privredi. Poslodavci ne mogu da naplate svoja dugovanja, pa onda ne mogu ni oni da isplaćuju plate. Niko nema novca", ističe Korunoski.

Kako dodaje, predlog poslodavaca za rešenje ovog problema je uvođenje multilateralne kompenzacije, odnosno takozvano prebijanje dugova između dve strane, ali za to je potrebno doneti novi zakon, a to sporo ide. Kako bi se ovome stalo na put, zemlje u okruženju došle su na ideju da javno objave spisak poslodavaca koji kasne sa isplatama zarada. Korunoski se slaže da bi to trebalo uraditi. Ipak, skeptičan je da bi bilo pomaka nabolje, jer "oni koji nemaju za plate, prosto nemaju novca, i tu "stub srama" ništa ne bi pomogao", kaže on.

Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić ističe da se u proseku sa isplatama zarade kasni neverovatnih 50 dana. "Što se tiče poslodavaca koji ne isplaćuju redovno mesečna primanja, mislim da je taj broj još veći. Ovde su uračunate samo firme, a ne i preduzetnci, a kašnjenja preduzetnika su i veća. Takođe, stanje sa redovnošću isplata je sve gore. Firme su u dugovima, ne mogu da vraćaju kredite", objašnjava Rajić i dodaje da je razlog tome što i zaduženim firmama neko duguje novac.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da je ova organizacija predlagala da u Zakon o radu uđe predlog da firma koja dva meseca kasni sa zaradama automatski ode u stečaj, ali to nije prošlo. "Ja ne vidim zašto to nisu prihvatili, jer ako već dovodimo radnike u red, zašto ne bismo i poslodavce", rekla je ona.

  • ns

    08.08.2014 18:40
    ne znam sta je uvek problem kod nas u zemlji,da poslodavac smatra da on daje platu.Ne gospodo,kada shvatite da radnik svoj rad kompezuje za novac (platu) verovatno ce svima biti bolje...
  • 08.08.2014 13:11
    Gospodo novinari.
    Pas ima gazdu, zaposleni ili ,,radnik"ima POSLODAVCA. !!!!!!
  • 08.08.2014 12:53
    Ja sam svoju firmu zatvorio. Radnik trazi svoju platu odmah a ja nikada ne znam kada cu naplatiti robu. Kad budu i radnici radili za odlozenu platu u roku od 60 dana onda cu opet otvoriti firmu. I jos nesto mnoge poslove nikada nisam ni naplatio ili bar ne u novcu a platu sam morao da isplatim naravno u novcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija