Stefanović: Priča o NIS-u obmana SNS-a

Potpredsednik DS Borko Stefanović ocenjuje da je SNS priču o štetnosti ugovora o prodaji NIS-a pokrenuo samo da bi se "sakrili tajni vladini ugovori" sa UAE.
Potpredsednik DS Borko Stefanović ocenjuje da je SNS priču o štetnosti ugovora o prodaji NIS-a pokrenuo samo da bi se "sakrili tajni vladini ugovori" sa UAE.

On je ujedno odbacio optužbe da je ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije bio štetan po Srbiju.

Stefanović, koji je bio na čelu tima Srbije koji je sa ruskom stranom pregovarao o prodaji NIS-a, kazao je da taj ugovor nije štetan po Srbiju, za razliku od ugovora koje postiže vlada koju predvodi Srpska napredna stranka. Prema njegovim rečima, ugovor o NIS-u proistekao je iz krovnog energetskog sporazuma Srbije i Rusije, dogovorenog u vrhu dve države.

"Ugovor je ratifikovan i u Skupštini Srbije. Za njega su glasali i tadašnji radikali koje je predvodio Tomislav Nikolić. I to oni dobro znaju, ali sada pokreću to pitanje kako bi sakrili svoje tajne ugovore koji su zaista tajni za razliku od onih koje smo mi postizali", rekao je Stefanović. Komentarišući osnivanje specijalnog istražnog tima u policiji koji će ispitati privatizaciju NIS-a, potpredsednik DS-a je ocenio da je suštinski reč o zloupotrebi policije.

"Ali, ja ću se naravno odazvati svakom pozivu jer mi je cilj da se utvrdi istina. Medjutim, ako hoće punu istragu, što ne pozovu i vrh Ruske Federacije i direktore Gasproma", naveo je Stefanović. Dodao je da je njegov zadatak bio samo da operacionalizuje stvari dogovorene krovnim sporazumom dve strane. "Mi smo se trudili da zaštitimo prava zaposlenih i ubacimo spocijalnu komponentu u ugovor, kao i da oročimo stvari vezane za (gasovod) Južni tok i modernizaciju rafinerije", rekao je Stefanović i dodao da se ruska strana stalno pozivala na krovni sporazum i nije želela ni da raspravlja o pitanjima kakva je, na primer, bila rudna renta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kako je juče saopštilo njegovo ministarstvo, formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS-a. NIS je privatizovan decembra 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski Gaspromnjeft, u sastavu Gasproma. Većinski udeo u NIS-u prodat je za 400 miliona evra, a ruski partner je preuzeo obavezu da ulozi 500 miliona evra u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predvidjenom roku.

Ugovor su, u vreme vlade Mirka Cvetkovića, u Moskvi potpisali tadašnji ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov. Tada su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali zajedničku izjavu o strateškom značaju energetike u saradnji dve zemlje.

Trenutno Graspromnjeft u NIS-u ima vlasnički udeo od 56,15 odsto, država Srbija ima 29,87 odsto vlasništva, a preostali kapital mali akcionari. NIS je danas jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji.

  • 16.08.2014 11:00
    DS
    Stefanović naravno brani prodaju NIS-a jer je bio član pregovaračkog tima koji je prodao NIS.
    Može biti da je SNS u preispitivanje prodaje NIS-a krenuo samo iz razloga koje navodi Stefanović.
    Međutim ostaje pitanje zašto su Rusi dobili pravo na rudnu rentu protivno Ustavu i zakonima Srbije.
    Priča mi smo dobro a oni su zlo više ne prolazi.
  • Lalla

    12.08.2014 12:25
    jeli ili nije,,,
    da li je ugovor sa NIS-om stetan ili nije to je stvar struke i strucnjaka!!!!
    ali da je rukovodjenje NIS-om od strane SPS=a,pocev od Mirka Marjanovica i ostalih;
    isto kao sto je slucaj sa Srbijagasom je sigurno!!!,
    zbog enormnih manjkova monoplskih firmi;sto nema veze sa logikom,,,a sa ekonomijom da se ne prica....
    Nesporno nakon sto je NIS presao iz kandzi SPS-a u druge ruke,,,posluje sa dobitkim,,,,
    Verovatno bi to bio slucaj i sa Srbijagasom,,,
    sta je poenta;
    Hoce lis SNS ispitati enormne gubitke u NIS-u iz perioda kada je SPS vedrio i oblacio???!!!!
    Praksa kaze;da se ministarka Mihajlovic zaletala da Srbijagas,,,,,,ali,,,,,,,,!!!???,,
  • Pera

    12.08.2014 12:17
    Vojvodjansko statiranje u kukuruzu
    U sustini drago mi je da je SNS pokrenula istragu oko NIS-a. Iako je naravno DS u pravu oko ovog tajnog ugovora sa Etihadom, pitanje je kooliko je zaista DS umesan u katastrofalnu predaju NIS-a?

    Meni sve u svemu lici na srbijansko prepucavanje oko toga ko je kako stetno prodao vojvodjanske resurse (naftu i zemlju), a mi vojvodjanske ovce statiramo u kukuruzu i navijamo za jednu ili drugu beogradsku stranku koja nas rasprodaje. Bolje izgleda nismo ni zasluzili. Samo sto ni taj kukuruz za statiranje uskoronece vise biti nas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.