Srbija sledeće godine ponovo u recesiji

Srbija će sledeće godine opet ući u recesiju, izjavio je danas urednik "Kvartalnog monitora" Milojko Arsić i ocenio da će privreda u 2015. godini zabeležiti pad.
Srbija će sledeće godine opet ući u recesiju, izjavio je danas urednik "Kvartalnog monitora" Milojko Arsić i ocenio da će privreda u 2015. godini zabeležiti pad.

"U sledećoj godini očekujemo pad BDP-a od jedan odsto jer osnovne slabosti privrede do tada neće biti otklonjene, a mere štednje države, kao i zatvaranje gubitaša, dodatno će uticati na pad proizvodnje", rekao je Arsić.

Privreda je daleko od toga da je okončala reforme iako je bilo pozitivnih pomaka u vidu novih Zakona o privatizaciji i  stečaju, ocenio je on. "Privatizacija je izostala, a morala bi da se privede kraju, jer na preduzeća u restrukturiranju država godišnje izdvaja oko 750 miliona evra", rekao je Arsić, dodajući da će i gašenje gubitaša imati uticaj na BDP jer su i oni proizvodili.

Pokretanje rasta privrede će, prema njegovim rečima zavisiti od usvajanja kredibilnog programa fiskalne konsolidacije, kao i reforme kojima bi se unapredio ambijent za investiranje i zapošljavanje.

U kratkom roku dok traje recesija, opravdana je primena i fiskalnih i monetarnih podsticaja, koji su se u Srbiji pokazali kao delotvorni, smatra on.

"Međutim, loše iskustvo sa obnovom nakon poplava, višegodišnja neefikasnost u realizaciji infrastrukturnih projekata i odsustvo napretka u funkcionisanju državnih organa opravdano nameće pitanje da li je država sposobna za realizaciju složenijih antirecesionih ili reformskih projekata", upozorio je Arsić.

  • Toma

    25.09.2014 18:09
    samo mi
    CEO svet je izasao iz krize, neki nisu ni bili u njoj. Raste prodaja novih auta u Evropi, samo srbi I dalje sve vise tonu u dubiozu... Ali logika nalaze da je to jedino moguce kada vam drzavu vode polupismeni desnicari u sluzbi krupnih kriminalaca. Lepo narod kaze: ne pravi se pita od govana.
  • RECE

    25.09.2014 17:49
    sija
    Ma kakva recesija,zivimo u bedi vec 25 i kusur godina Srbija,dok se vecina valja na muljevitom dnu sa 20.000 dinara mesecno drugi,takozvani tajkuni uzivaju zivot sa par stotina hiljada pa cak i po milion dinara mesecno,gospodje odredjenih politicara koje imaju penziju primaju goleme dodatke od po vise stotina hiljada a da se negovori o biznismenima Srbije koji se hapse pa se pustaju aaaaa raji se mazu oci sa takvim rabotama gospodin doticni otvara trzne centre nudi jeftinu robu jer treba da nadoknadi 12 miliona eura kauciju eee pa to ce mo mi da mu nadoknadimo i slag na sve to Vucic nam skida 10 posto sa plata od kojih inace nemozemo da prezivimo...stvarno je vreme rajo da se budimo i da reforme budu bolne Premijeru nije tebi skocio nikakav rejting nemoj sebe da zavaravas a nas da zamlacujes.
  • 25.09.2014 17:44
    Nista novo I neocekivano , nije za svakoga " sarena laza" ...Da nije tako pozitivno bi se svi iznenadili,ma navikli smo na " kasicicu",sta ce nam vise,tako smo I zasluzili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija