"Država može da zašštiti LGBT, kad hoće"

Sociolog kulture Ratko Božović izjavio je danas da se pokazalo da država, kada hoće, može da zaštiti pripadnike LGBT populacije.
Sociolog kulture Ratko Božović izjavio je danas da se pokazalo da država, kada hoće, može da zaštiti pripadnike LGBT populacije.

Božović takođe smatra da je potreba za Prajdom posledica položaja LGBT osoba, koji žele da budu viđene i da ne budu predmet nasilja. Današnja slika nije "čarobna", ali i to će proći jer su onih koji su bili protiv toga oslabljeni i to više neće dovoditi do militantne situcije, rekao je on.

"Ne čine oni to iz čista mira, već žele da budu tu i da budu ravnopravni sa svima", ocenio je Božović. Prema njegovim rečima, informacija da nije bilo većih incidenata pred Paradu ponosa mnogo bolja od informacije da je grad pod opsadom policije.

"Imali smo jednu grupaciju koja se skrivala i živela u stalnom strahu i od njih smo načinili građane koji su sporni zbog onoga što je njihov identitet. U našoj skorašnjoj prošlosti je bilo previše ekstremizma, da se ne poštuje Ustav i da se jedna manjina izuzetno diskriminiše", rekao je Božović.

On je dodao da je potreba suštinska promena i to ne bi bilo značajno samo za Beograd već i za ceo region. Božović je naglasio i da održavanje Prajda ne bi trebalo da bude nešto što je incident, jer slika ne deluje mirnodopski.

  • janko

    29.09.2014 14:46
    @LUKA
    novokomponovani vernik, samo jedno skraceno pitanje (ovi bez pileceg mozga ce razumeti): koliko je bilo apostola?
  • Limanac

    29.09.2014 10:37
    Ladno su se mogli prošetati bilo gde umesto po centru Beograda. Prošetali su se avetinjski ispražnjenim centrom, niko nije mogao ni da ih vidi ni da ih čuje. Sve je bilo samo farsa i za slikanje za televiziju i slično. Mogli su tu šetnju da naprave u studiju u košutnjaku i da montiraju na ulice Beograda, Novog Sada, Niša.... Potpuno blesavo bespredmetno i glupo ali eto. Ako misle da su nešto uspeli ili uradili grdno se varaju. To u Srbiji neće nikad proći sem tako pod opsadom kako je bilo juče.
  • LUKA

    29.09.2014 07:34
    E, Janko, Janko...
    MOžda ja imam pileći mozak, ali za razliku od tebe, umem da ga koristim!
    S obzirom na navedeno, pokušaću da ti objasnim: JUČE sam bio UGROŽEN jer je glavni grad Srbije bio pod okupacijom i niko sa svojom porodicom i decom nije mogao ni da priđe centru Beograda! Zašto ?
    Zato što su gej likovi poput tebe odlučili da ONI prošetaju sa svojim zastavama i transparentima na kojoj je slika Srpskog patrijarha i tekstom "imao bih te za 1 milion dolara" ! Pre su imali parolu "smrt državi" a pri tom od iste te države traže svoja posebna prava !! E, vidiš Janko, takav njihov stav kod većine u Srbiji, pa i kod mene , stvara osećaj ugroženosti, jer ono juče je bio teror manjine nad većinom, koji je omogućila ista ta država protiv koje se bore !
    Ti to, naravno, ne razumeš pošto si ti na istoj liniji, odnosno protiv si ove države, jer imaš drilom usađen ničim izazvan i imaginarni strah od svega što ovu Srbiju čini istorijskom državom.
    Sa takvom paranojom, kakvu jasno pokazuješ, nisi ugrožen od mene već od sebe samog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.