Narodna banka: Plaćanje bitkoinom nelegalno

Narodna banka Srbije upozorila je danas da bitkoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti je dozvoljeno njime trgovati u banakama i menjačnicama, dodajući da ni u Evropskoj uniji bitkoin ne ispunjava uslove da bi bio elektronska valuta.

Narodna banka Srbije upozorila je danas da bitkoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti je dozvoljeno njime trgovati u banakama i menjačnicama, dodajući da ni u Evropskoj uniji bitkoin ne ispunjava uslove da bi bio elektronska valuta.

"Bitkoin je virtuelna valuta, a one su oblik neregulisanog digitalnog novca koji ne izdaje centralna banka, te zato i ne garantuje njegovu vrednost", saopštila je centralna banka. Virtuelne valute poput bitkoina, kako je navedeno, kupuju se za konvencionalne valute – evro, funta, dolar itd, direktno od drugog lica ili preko internet platformi, nakon čega se prebacuju na personalizovani bitkoin račun, takozvani digitalni novčanik i koriste za kupovinu određenih dobara i usluga ili se ponovo konvertuju u konvencionalne valute.

"Vrednost bitkoina na ovim platformama nije garantovana, veoma je varijabilna i određena je ponudom i tražnjom za tom virtuelnom valutom", navodi se u saopštenju. NBS upozorava da su internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta po pravilu neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika prilikom trgovine.

"Korisnici ne uživaju pravnu zaštitu u slučaju da platforma izgubi novac ili propadne, primera radi usled hakovanja, čak i kada je reč o internet platformi koja je registrovana kao privredni subjekt kod nadležnog organa neke zemlje", poručuju iz NBS. Narodna banka je upozorila da bitkoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti može biti predmet kupovine i prodaje od strane banaka i ovlašćenih menjača.

  • ПатриЈот

    03.10.2014 06:14
    @тја
    Требао би мало дубље да се замислиш па онда да почнеш са бљувањем коментара (као и већина овдје). Државу боли брига са ким ћеш вршити трансакцију и како, али кад те неко ојади за пар десетина хиљада нечега (евра, долара, јена ...) сви очекујете да држава штити ваша права. Има икс примјера уназад претходних пар година. Поента је, биткоин је виртуелна валута и као таква валута држава не може да гарантује за курс истог као нити да може заштитити становништво од потенцијалне злоупотребе. А што се тиче процената, не знам гдје ти живиш, али у Србији проценте на трансакције узима лихварска пословна политика банака које су 99% у страном власништву. Са доласком демо(н)кратије платни промет је пао на банке, схвати. Прошетај Новим Садом и прочитај или запиши све називе банака па покушај наћи на НЕТ-у власничку структуру истих и можда ти буде јасније. Баљезгатору.
  • 02.10.2014 21:58
    Strah
    Ovde se neko uplasio....
    Jos malo pa ce robna razmena biti zabranjena....
  • Tja

    02.10.2014 14:27
    OK, to je vas interesni stav. Ali sta vi ima da trazite izmedju mene i nekog tamo daleko i nasih transakcija. Ako zelimo, trgovacemo i u superkalafradzelistikcoinima. U tome i jeste poenta (bar na pocetku) tih (anarhokapitalistickih) valuta i bila, da se vi i cela administracija drzava iskljucite iz uzimanja procenata. Naravno, uspeli ste i tu da umesate svoje lopovske prste. Aj sad mrs.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija