Više žena u nacionalnim savetima

Učešće žena u nacionalnim savetima blago je povećano i sada ih ima 106, osam više nego u prethodnom periodu, rezultati su najnovijeg istraživanja o položaju žena u nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje je sproveo Pokrajinski zaštitnik građana.

Učešće žena u nacionalnim savetima blago je povećano i sada ih ima 106, osam više nego u prethodnom periodu, rezultati su najnovijeg istraživanja o položaju žena u nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje je sproveo Pokrajinski zaštitnik građana.

Cilj istraživanja bio je da se utvrdi u kojoj meri je tokom izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u oktobru 2014. godine poštovana zakonska obaveza o kandidovanju 30 odsto žena na listama i koliko ih je danas u članstvu nacionalnih saveta. Rezultati istraživanja pokazuju da žene, u proseku, čine nešto više od trećine članstva u nacionalnim savetima. Od 14 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji su dostavili podatke, u dva nacionalna saveta ima manje od 30 odsto žena, dva imaju više od 40 odsto žena, a tri nešto manje od 40 odsto žena. U prethodnom sazivu nacionalnih saveta bilo je skoro tri puta više muškaraca - njih 93, nasuprot 39 žena.

Dva nacionalna saveta imaju predsednice, devet ih ima potpredsednice, a skoro dvostruko više muškaraca - njih 15 obavlja funkciju predsednika.

Uočljivo je da se razlika u broju žena u odnosu na muškarce smanjuje što je funkcija u unutrašnjoj hijerarhiji nacionalnog saveta od nižeg značaja. Tako je, na primer, veći broj žena na mestu sekretara nacionalnog saveta (sedam žena, u odnosu na dva muškarca), dok više žena ima još jedino u stručnim službama nacionalnih saveta (36 žena prema 14 muškaraca). Na mestu predsednika odbora dvostruko je više muškaraca nego žena (27 muškaraca u odnosu na 14 žena), a jedino na čelu odbora za obrazovanje ima više žena (njih šest u odnosu na četiri muškarca). Samo tri nacionalna saveta (hrvatske, makedonske i slovačke manjine) imaju radno telo koje se bavi položajem žena i zaštitom njihovih prava.

Devet nacionalnih saveta radilo je na povećanju broja žena na mestima odlučivanja u nacionalnom savetu i uopšte u politici uoči izbora za nacionalne savete, a kampanje za kandidovanje žena na izborima za nacionalni savet sprovodilo je osam nacionalnih saveta.

Pokrajinski ombudsman, kao i nakon prethodna dva istraživanja o položaju žena u nacionalnim savetima, ukazuje na potrebu za promovisanjem žena na mestima odlučivanja. Nacionalni saveti treba da nastave da podstiču angažovanje žena u svojim redovima i aktivno ih uključuju u svoj rad, organizuju obuke o rodnoj ravnopravnosti i ženskim ljudskim pravima i da putem uključivanja principa rodne ravnopravnosti u sve svoje aktivnosti doprinose njegovom ostvarivanju u društvu, navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina