Počelo sa radom novo pristanište na Tisi

Danas je svečano pušteno u rad novo pristanište na Tisi, koje je realizovano u okviru projekta "Uspostavljanje mađarsko–srpskih rečnih graničnih prelaza na Tisi", u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska–Srbija.
Danas je svečano pušteno u rad novo pristanište na Tisi, koje je realizovano u okviru projekta "Uspostavljanje mađarsko–srpskih rečnih graničnih prelaza na Tisi", u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska–Srbija.

Kako je ovom prilikom rekao pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, taj projekat je još jedan primer uspešne saradnje sa susedima, i u kontekstu aktuelnih tema i situacije sa migrantima istakao da je Vojvodina deo rešenja, a ne problema.

Po njegovim rečima, permanentno se radi na tome da Tisa postane međunarodni rečni put, a Pokrajinska vlada i Kanjiža uložile su 360 hiljada evra u ovaj projekat, kako bi oživeli Tisu. Bugarski je naglasio da su Dunav, Tisa i Sava veoma važne reke za Vojvodinu, podsećajući da se 90 odsto ukupnih plovnih puteva Srbije nalazi u Vojvodini.

Novo pristanište i brodovi u Kanjiži obezbeđeni su kroz projekat "Across the Tisa", a koji zajedno realizuju Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Evroregionalna razvojna agencija DKMT, Direkcija za vodoprivredu Donjeg toka Tise, Policijska uprava Županije Čongrad i Opština Kanjiža.

Realizacija ovog projekta, vrednosti oko 1,5 miliona evra, omogućiće razvoj putničkog i teretnog saobraćaja u Kanjiži i Segedinu. Kanjiža je dobila brodove, a postojeće pristanište je prošireno, čime je omogućen efikasniji rad pograničnih organa.

U Segedinu će renoviranjem objekta u luci sa bazenom biti uspostavljena pogranična kontrola prevoznika robe. Uprava policije Županije Čongrad će na teritoriji Segedina, izgradnjom plovnog objekta i njegovim smeštanjem na vodu, obezbediti infrastrukturne uslove koji su potrebni za rad pogranične policije i kontrolu putničkog saobraćaja.

U okviru ovog projekta, u proteklom periodu, svi zaposleni u pograničnoj policiji sa mađarske i srpske strane imali su priliku da pohađaju kurs srpskog, odnosno mađarskog jezika kako bi komunikacija prilikom prelaska granice bila lakša i odvijala se nesmetano.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina