Dok ministarstvo ćuti, Pokrajina mora da radi rebalans budžeta

Ministarstvo finansija ni nakon mesec dana nije odgovorilo vladi Vojvodine na zahtev da se hitno dostavi 4,4 milijarde dinara u pokrajinski budžet za redovni rad Vlade.
Ministarstvo finansija ni nakon mesec dana nije odgovorilo vladi Vojvodine na zahtev da se hitno dostavi 4,4 milijarde dinara u pokrajinski budžet za redovni rad Vlade.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže za 021 da još uvek nije uspeo da stupi u kontakt sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, iako je to pokušavao na više načina.

"Nismo uspeli da uspostavimo kontakt, niko se ne javlja niti reaguje na to pismo od pre mesec dana", rekao je Radoman za naš portal.

Kako kaže, u toku je izrada rebalansa budžeta APV, koji bi trebalo da bude usvojen sledeće sedmice na sednici Skupštine Vojvodine. Svoje mišljenje o rebalansu budžeta danas je dao Odbor za administrativna i mandatna pitanja Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a ono će biti poznato u toku dana.

Ministarstvo finansija za 021 nije odgovorilo da li će preneti tražena sredstva Pokrajini, kao ni zbog čega se još uvek nije reagovalo.

Sekretarijat: Tražimo samo deo koji nam Republika duguje

Inače, prema Ustavnoj formuli i Zakonu o budžetskom sistemu, budžet Pokrajine iznosi najmanje 7 odsto poreskih prihoda budžeta Republike Srbije. Primenjeno na ostvarene poreske prihode budžeta Republike Srbije za osam meseci ove godine od 515,6 milijardi dinara, budžet Pokrajine je trebalo da u prvih osam meseci ove godine oprihoduje najmanje 36,1 milijardu dinara, navodi se u saopštenju Pokrajine.

Budžet Vojvodine je "oprihodovao" 34,4 milijarde dinara, što je za 1,7 milijardi dinara manje od Ustavnog minimuma. "Međutim, ovih 34,4 milijarde dinara nisu prihodi sa kojima je Pokrajina istinski raspolagala. Najveći deo sredstava - 19,6 milijardi dinara odnosi se na sredstva koja se koriste za izmirivanje obaveza Republike Srbije. Ova sredstva su  transferno, iz budžeta Republike Srbije, samo 'prošetala' kroz budžet Pokrajine. Na njihovo ostvarenje i trošenje pokrajinska administracija nije imala nikakav ni uticaj ni odgovornost. Jedino je imala obavezu da ih u roku od 24 časa usmeri krajnjim korisnicima koje je Republika odredila – školama, opštinama i gradovima", navodi se u današnjem saopštenju Pokrajinsekog sekretarijata za finansije.

Kako se dodaje, umesto kroz budžet Pokrajine, Republika je komotno ova sredstva mogla da prošeta i kroz budžet opštine Opovo. "Tako bi ova opština po 'ostvarenim' prihodima mogla da se takmiči sa najvećim gradovima u Srbiji i regionu", dodaju u saopštenju.

U prvih osam meseci ove godine, za nadležnosti Vojvodine u pokrajinski budžet usmereno je umesto 36,1 milijarde dinara (7 odsto poreskih prihoda budžeta Republike Srbije), svega 14,8 milijardi dinara, ili 2,9 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije.

"I to je prava veličina obima budžeta Pokrajine. Do minimalnih 7 odsto zagarantovanih Ustavom, samo za osam meseci ove godine Republika Srbija duguje budžetu Pokrajine 21,3 milijarde dinara, ili 4,1 odsto ostvarenih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije. Traženi iznos od 4,4 milijarde dinara je svega 20 odsto od dospelog duga", zaključuju u sekretarijatu.

Razlozi političke prirode

Radoman je pre nedelju dana naveo iste činjenice - nema odgovora iz Ministarstva finansija. On je izjavio da mu nije jasno nereagovanje vlasti na pokrajinske zahteve.

"Ili budžet (republike) nije onakav kakvim se prikazuje, ili je u pitanju nezadovoljstvo republičke vlasti sastavom pokrajinske", naveo je on.

Zbog manjka u kasi Pokrajine, stopirana su mnoga plaćanja i finansiranja, od projekata do konkursa i kapitalnih ulaganja. Rebalansom pokrajinskog budžeta očekuju se znatno manja sredstva prema subjektima koje Pokrajina finansira, što će bez sumnje uticati na brojnost i kvalitet investicija. Više o tome OVDE.

Do manjka u kasi Pokrajine dolazi zbog slabije naplate poreza na dobit od privatnih preduzeća, koja od godine beleže lošije rezultate rada. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • G

    02.10.2015 21:13
    @;) - 98% stanovnika Vojvodine nazivate glupim? Na koji način će funkcionisati ta "samostalna Vojvodina" ako je tačno to što ste napisali?
  • journalist u mirovini

    02.10.2015 16:56
    nepoštovanje ustavnog zakona o davanju Vojvodin
    Potpuna bestijalnost.Ministra finansija g. Vujovića treba odmah staviti na odgovornost što ne poštuje ustavne odredbe.
  • makijaveli

    01.10.2015 13:33
    status
    To samo pokazuje kakav status ima Vlada Srbije (tj. AV) u odnosu prema APV. Vise lici na kolonijalan odnos nego na normalnu saradnju. Dok Vlada Srbije odrzava zajednicke sednice sa okolnim drzavama (jasno i sa RS), sa svojom pokrajinom nece ni da razgovara. Posebna prica je i Ustavni sud koga uopste ne interesuje krsenje odredbe po kojoj APV pripada 7% , iako budjet Republike pini sa oko 35 %, a ustvari ne dobija ni 5 %.!!
    Dok su im puna usta o pricama o brizi za APV, rezim ima jedinu nameru da unisti sve sto im padne saka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina