DS i LSV zajedno traže referendum da se zaštite ratari

DS i LSV organizovaće prikupljanje 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma o povlačenju zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je 5. novembra usvojen u Vladi Srbije.
Demokratska stranka zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine organizovaće prikupljanje 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma o povlačenju zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je 5. novembra usvojen u Vladi Srbije.

Inicijativa opozicije je nastala nakon jučerašnje vanredne sednice Pokrajinske vlade, na kojoj je zaključeno da je zakon štetan po srpske ratare i da je potrebno uputiti amandmane kako bi on bio povučen sa dnevnog reda Skupštine. Više o zaključcima sa sednice, koji su izneti na konferenciji za medije, pročitajte OVDE.

Opozicija tvrdi da je zakon usvojen kako bi se ostvarili lični interesi tajkuna, kojima će se državna zemlja dati u zakup na 30 godina, bez naročito stabilnih garancija.

"Odluka o podršci prikupljanja potpisa doneta je zbog izuzetne opasnosti koja preti Vojvodini, njenim poljoprivrednicima i građanima, kao i celokupnoj privredi Srbije, od dramatično štetnih rešenja koja sadrži predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je usvojila Vlada RS", navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora DS.

Podsetimo da je juče Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila da kreće u prikupljanje 100.000 potpisa kako bi se od državnih organa tražilo raspisivanje referenduma, sa pitanjem: Da li Republika Srbija treba da zakonima zaštiti naše poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva i tajkuna po pitanju prodaje poljoprivrednog zemljišta i dugoročnog zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

"Ukoliko stranci od 2017. godine budu bez ograničenja kupovali zemljište ili ukoliko po usvajanju izmena zakona stranci i domaći tajkuni budu iznajmljivali zemljište u Vojvodini na period od 30 godina, to će na dugi rok ugroziti poljoprivrednike i njihovu decu, barem dve ili više generacija", smatraju u LSV.

Srpska napredna stranka ovim povodom pozvala je juče demokrate da kolektivno podnesu ostavke, te da je najveći uspeh ako "napravi protest protiv samih sebe".

  • Sremac

    12.11.2015 12:42
    Pa hajde, izadjite na ulice, dignite narod, blokirajte puteve ali ovaj put da istrajete u svojim zahtevima.
    Predjite sa reci na dela!

    Mada, kad bolje razmislim sve ce ovo ostati samo kao naslov u novinama.
  • nele,Prag

    11.11.2015 20:17
    U Češkoj...
    Gospodo političari-amateri,kad je ČEŠKA pristupala EU,usvojila je zakon da po stupu u EU,10 godina nemože stranac da kupi poljoprivrednu zemlju a ni šume.Nerazumem kako srbski bivši i današni političari razmišljaju???Da li su glupi ili potplaceni.A vec kad pišem,kakva sramota i blamaž kad se mole Rusi da ispravljaju srbsku glupost i amaterizam u vezi Kosova i UNESK-a??Sam predsednik vlade i ministar inostr.posl. Dacic su potpisali Briselski sporazum u kome piše da Srbija nece ometati ulazak Kosova u medjunarodne organizcije???Crno na belo je na internetu!!Umesto da su potpisali da sve kulturne i istorijske baštine su srbske a to je crvena linija!!! Pogledajte Jeruzalem koliko dugo se rešava!totalni amateri.nešo
  • Kratka Pamet

    11.11.2015 12:05
    Dusebriznici
    Pitajte zasto je B.Djelic potpisao to dok su bili vlast?Svi se sete naroda kad sidju s vlasti,ne bi li opet uzjahali,a onda po starom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina