Novi Bečej: Stranci došli zbog ždralova

Novobečejci su i ove godine festivalski obeležili seobu veličanstvenih ptica ždralova, kojima je ovdašnji Specijalni rezervat prirode "Slano Kopovo" svake jeseni jedna od ključnih migratornih stanica.

Novobečejci su i ove godine festivalski obeležili seobu veličanstvenih ptica ždralova, kojima je ovdašnji Specijalni rezervat prirode "Slano Kopovo" svake jeseni jedna od ključnih migratornih stanica.

Turistička organizacija i Lovačko udruženje Novi Bečej priredili su u subotu treći po redu, po mnogo čemu jedinstveni Festival ždralova.

Slano Kopovo, koje tokom seobe privremeno nastani više od 17.000 ždralova, bilo je i mesto na kojem su za najmlađe organizovane radionice i edukacija u prirodi, a za starije posetioce izlet sa posmatranjem ogromnih ptičjih jata iz vizitorskog centra.

- Ovo je treći festival, a iniciran je svojevremeno prekograničnim projektom između Srbije i Mađarske. Ideja je bila da se jedan vikend posveti fenomenu migracija ptica, posebno seobi ždralova na lokaciji Slano Kopovo, koja je međunarodno priznata u tom domenu. Sada se kroz kreativne radionice deca upoznaju sa ovim prirodnim rezervatom, ali i načinom življenja ždralova, kojih bude i do 17.000 jedinki na ovom potezu. Za starije, posebno ljubitelje prirode i faune, to je prilika da sa vidikovca uživaju u nesvakidašnjem prizoru - kaže biolog Silvija Šimončik, stručni saradnik u Lovačkom udruženju koje je organizator festivala.

Mirjana Krstulović dovela je grupu stranaca koji žive u Beogradu, da se upoznaju sa ovim prirodnim fenomenom.

- Zadivljeni smo onim što smo videli u rezervatu i prizorima koje smo ovde zatekli. Lepo je da je ovde došla i grupa od 27 stranaca, iz 14 zemalja, koji će imati mnogo toga da ispričaju o bogatstvima naše zemlje – rekla je Krstulovićeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina