Potpisani ugovori o stipendiranju studenata romske nacionalnosti

Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluziju Roma potpisali su ugovore o stipendiranju studenata romske nacionalnosti za školsku 2015/2016. godinu.
Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluziju Roma potpisali su ugovore o stipendiranju studenata romske nacionalnosti za školsku 2015/2016. godinu.

Stipendije su namenjene za 20 studenata i studentkinja romske nacionalnosti, studijskog programa na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača "Mihailo Palov" u Vršcu.

Studente je primio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, u prisustvu direktora Kancelarije Duška Jovanovića, pomoćnice pokrajinskog sekretara za oblast unapređenja položaja Roma Slavice Denić i saradnika iz Sekretarijata.

U želji da se nastavi proces očuvanja, negovanja i razvoja romskog jezika u institucijama i ustanovama, Kancelarija za inkluziju Roma i Matica romska su 2009. godine pokrenuli inicijativu za otvaranje studijskog programa za vaspitače na romskom jeziku. Pokrajinska vlada je podržala navedenu inicijativu, te je pre šest godina upisana prva generacija studenata.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin je istakao da Pokrajinska vlada godinama nastoji da pruži adekvatnu pomoć i podršku pripadnicima romske nacionalne zajednice, kroz razne mere, programe i projekte

- Vojvođanski model, koji je više puta i predstavljen u evropskim institucijama, je rešavanje pitanja obrazovanja i zapošljavanja Roma, kao i model rešavanja stambenog pitanja Roma. Vojvodina je i jedina regija u Evropi koja ima visokoobrazovnu ustanovu u kojoj se školuju Romi za potrebe romske nacionalne zajednice i celog društva na svom jeziku. Danas postoji u Vojvodini i velik broj malih preduzeća, čiji su vlasnici i osnivači Romi - rekao je Vasin.

Usled činjenice da je značaj stvaranja visokoobrazovnog kadra za romski jezik, u smislu očuvanja identiteta romske zajednice na ovim prostorima, Kancelarija za inkluziju Roma je u okviru svog plana i programa rada uvrstila finansijsku podršku studentima ovog smera.

Kancelarija obezbeđuje stipendije u iznosu od 6.000 dinara mesečno po studentu, ali i druge vidove podrške, poput smeštaja u studentskom domu, finansijsku podršku za nabavku udžbenika, računara, pribora i ostalih sredstava za rad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina