Vrbas: Hemičarku proglasili nestručnom da predaje hemiju

Nastavnica u Srednjoj stručnoj školi "4. juli" u Vrbasu Biljana Zeremski Brankov posle devet godina rada u ovoj ustanovi iznenada je izgubila posao kao predavač hemije.
Vrbas: Hemičarku proglasili nestručnom da predaje hemiju
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, njoj je osporeno pravo da predaje ovaj predmet sa obrazloženjem da njeno zvanje "diplomirani hemičar - biohemija" ne postoji u Pravilniku o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika zaposlenih u srednjim stručnim školama. Sa punog fonda časova Biljana je spala na 27 odsto, ili četiri časa nedeljno, i to premeštanjem na radno mesto nastavnika biohemije i sirovina za farmaceutske proizvode na smeru za tehničara za industrijsko-farmaceutsku tehnologiju.
 
"Primljena sam 2008. u ovu školu regularno, putem konkursa, sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom, i nije bilo nikakvih problema do kraja novembra 2017. godine, kad su mi oduzeti svi časovi iz hemije. Bio je to veliki šok, pogotovo što imam troje male dece, a suprug mi je nezaposlen", priča ova nastavnica.
 
Ona objašnjava da je izgubila dosadašnji posao na osnovu anonimne prijave podnete pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji da njeno zvanje nije obuhvaćeno pravilnikom o potrebnoj stručnosti. Dodaje da smer koji je ona završial nije unet u pravilnik nečijim propustom. Nakon toga se obratila Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja srbije, koji je uporedio studijski program na PMF i nastavni plan i program predmeta koji je ona držala u školi, i zaključeno je da može da predaje hemiju. 
 
Međutim, pokrajinska inspekcija, shodno proceduri, sačekaće sa odlukom o njenom povratku na mesto nastavnika hemije, dok se stručno mišljenje republičkog zavoda zvanično ne objavi u "Prosvetnom glasniku Srbije". To otvara drugu zamku, jer, kako je predočeno, može trajati tri ili šest meseci, pa i duže.
 
U međuvremeno, na Biljanino mesto primljen je, na dva meseca, profesor hemije sa NSZ, a inspekcija je naložila da škola posle toga raspiše konkurs za predavača hemije na neodređeno vreme. To predstavlja opasnost da Biljana ne stigne da se prijavi na konkurs, pa bi ona, koja je stekla i licencu za profesora, definitivno izgubila posao.
 
Direktorka SSŠ "4. juli" Anica Vujadinović Gračanin rekla je da se mora sačekati da stručna sprema dosadašnje nastavnice hemije bude uvedena u pravilnik, "jer on ne može da se menja od slučaja do slučaja, nego kad se registruje više takvih situacija".
 
 Na primedbu da bi konkurs za predavača hemije ipak mogao da istekne pre nego što se obrazovni profil nastavnice ozvaniči, direktorka je kratko odgovorila "da će sve biti u redu".
  • Nervirach

    05.02.2018 17:20
    Mislim da je ovde problem sto gospodja nije iz plemena.
  • Učenik

    04.02.2018 20:18
    Steta
    Nastavnica radi u skoli iz hobija.
  • mila

    04.02.2018 14:08
    ja znam
    Moj Savinoseljak i lovcenac, nisu Crnogorci, nisu, spram ovih, a nekoliko ih je vrsta, Crnogorci su male mace i davna proslost, u Vojvodini, mislim na crnogorske veze, to vise ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina