Deca sve više ugrožena siromaštvom

Najveći izazov u oblasti ostvarivanja, zaštite i unapređenja prava deteta, prema podacima Pokrajinskog ombudsmana, i dalje je ekonomska kriza, a Srbija u tom pogledu nije izuzetak u odnosu na druge zemlje.

Ovogodišnji Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava se u svetlu 25 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, navodi Pokrajinski ombudsman.

Statistički podaci, između ostalog, pokazuju da se broj dece u Srbiji između dva popisa stanovništva smanjio za 205.000, te da deca čine svega 17,2 odsto ukupne populacije u Srbiji. Najveći izazov u oblasti ostvarivanja, zaštite i unapređenja prava deteta, prema podacima Pokrajinskog ombudsmana, i dalje je ekonomska kriza, a Srbija u tom pogledu nije izuzetak u odnosu na druge zemlje. Pokrajinski zaštitnik građana beleži sve veći broj pritužbi zbog potrebe za dodatnom materijalnom podrškom.

Uprkos merama koje Srbija preduzima u borbi protiv siromaštva, ono se odražava na sve sfere porodičnog i šireg društvenog konteksta, pa je nemali broj dece u riziku da ostane bez adekvatnog prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i odrastanje. Među najugroženijima, navodi Pokrajinski ombudsman, su deca sa sela, romska deca, deca samohranih roditelja, deca sa smetnjama u razvoju i deca izbeglih ili interno raseljenih osoba.

Pokrajinski zaštitnik građana ukazuje i na to da je sve češće u prilici da ispituje postupanje nadležnih organa u oblasti porodično-pravne zaštite, a u postupcima razvoda braka i poveravanja deteta roditeljima na staranje, regulisanja modela viđanja deteta sa roditeljem sa kojim dete ne živi, te zaštite od nasilja u porodici. "Gotovo je pravilo da u ovim slučajevima roditelji imaju poteškoće da odvoje roditeljski i partnerski konflikt od svoje dužnosti i obaveze da na adekvatan način odgovore na potrebe deteta. Istovremeno, uočeno je da izostaje relevantna podrška i zajednička akcija svih organa u zaštiti prava dece", navodi Pokrajinski ombudsman.

Konvenciju o pravima deteta je do danas ratifikovalo oko 200 država članica UN, među kojima je i Srbija, koja je ratifikovala i dva Opciona protokola uz ovu Konvenciju. U aprilu ove godine stupio je na snagu i treći - Opcioni protokol o komunikacionom postupku iz 2012. godine.

"Tim protokolom, prvi put se pruža mogućnost da dete samo zatraži zaštitu svojih prava pred međunarodnim, neutralnim autoritetom, a ne isključivo pred domaćim sudom ili drugim nadležnim državnim organom. Međutim, globalno govoreći, danas se, ipak, ne može reći da je poštovanje, ostvarivanje i zaštita dečjih prava na zadovoljavajućem nivou. Procenjuje se da u svetu dnevno od gladi umire oko 17.000 dece mlađe od pet godina", navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina