Kako je petak 13. došao na loš glas?

Ponegde ne postoje adrese s brojem 13, nema 13-og sprata ni izlaza na aerodromu koji nosi taj broj, a kako je petak 13. došao na zao glas postoji više teorija.

Ponegde ne postoje adrese s brojem 13, nema 13-og sprata ni izlaza na aerodromu koji nosi taj broj, a kako je petak 13. došao na zao glas postoji više teorija.

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazumni strah od toga da će nam se na petak 13. dogoditi nešto loše, povezuje s događajem iz 14. veka kada je francuski kralj Filip IV osudio zbog jeresi viteški red templara spalivši ih na lomači. To se dogodilo na petak 13. pa je taj datum postao simbol nesreće.

O tome kako je petak 13. došao na zao glas postoji nekoliko teorija. Za jednu je zaslužan istoričar Donald Dosej, koji veruje da je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog narodnog mita.

Naime, 12 bogova je u Valhalli imalo večeru i zabavu, a na nju je iznenada došao 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki. Loki se počeo zabavljati pa je stvari organizovao tako da Hoder, slepi bog tame strelicom, čiji je vrh premazan imelom, pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a celom zemljom je zavladala tama. Od tog trenutka broj 13 se smatra kobnim i zloslutnim.

13 "pati'" samo zato što se nalazi iza broja 12

Nesretni broj 13 korene vuče i iz Biblije. Juda, apostol koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Poslednjoj večeri. Isto tako, u antičkom Rimu postojalo je verovanje da se veštice skupljaju u grupama po dvanaest, trinaesto mesto bilo je rezervisano za đavola.

Strah od te brojke u svetu nije nimalo zanemariv. Dosej tvrdi da oko 80 odsto nebodera u svetu nema 13. sprat, veliki broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. Bolnice i hoteli redovno nemaju sobu pod brojem 13. Postoji i stručni termin iracionalnoga straha od broja 13 - triskedekafobija. Tomas Fermsler, matematičar i naučnik, veruje da broj 13 "pati" samo zato što se nalazi iza broja 12. Naime, numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 meseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola.  

Što se tiče petka, hrišćani veruju da je upravo na taj dan u nedelji Isus razapet. Jedni tvrde da je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku, te da je Kain u petak ubio Abela. Drugi, pak, smatraju da je u petak počeo veliki potop.  

U starom veku petak je bio dan sličan današnjoj nedelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima

  • Andrija Šrek

    14.02.2015 15:44
    HO, HO, HO...!!!
    To što na neboderima nije OBELEŽEN 13. sprat (nego 14.) NE ZNAČI DA ON IPAK NIJE 13. !!!
  • Dr. Marks bez Engelsa

    14.02.2015 14:02
    U petak, 13. oktobra 1307.,
    ...hapsenjem Velikog Majstora Zaka de Moleja i grupe njegovih sledbenika, poceo je progon i istrebljenje clanova Reda sromasnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama, poznatijih kao Templari. Postoji verovanje da je ovaj akt poreklo verovanja u nesrecu koju donosi petak 13.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.