VIDEO: Ledeni čovek Eci pre smrti jeo slaninu

Ledena mumija Eci, muškarac koji je živeo pre pet milenijuma, naverovatnije je pred smrt pojeo slaninu iz kamenog doba, objavili su naučnici.

"Pred sam kraj pojeo je veoma masno sušeno meso, sigurno neku vrstu slanine", rekao je Albert Cink, direktor Ecijevog instituta sa sedištem u Bolzanu (Italija).

Naučnici su analizirajući Ecijev želudac i ranije znali da je pred smrt jeo meso kozoroga, ali nisu mogli da utvrdite da li se radilo o kuvanom, sirovom ili sušenom mesu.

Nova molekularna istraživanja sadržaja njegovog želuca pokazala su da je pojeo sušeno meso. Ono se kuvanjem ne raspada potpuno jer su mu vlakna čvršća, istakao je Cink.

Novo otkriće svedoči da su Eci i pripadnici njegove zajednice poznavali postupak sušenja mesa i tako ga čuvali od kvarenja.

Čovek iz kamenog doba, koji je živeo pre 5.300 godina, pronađen je u mumificirnom stanju 1991. godine, savršeno očuvan u ledu. Ime Eci dobio je po dolini iznad koje je pronađen, na 3.200 metara nadmorske visine, na samoj granici Italije i Francuske.

Najverojvtnije je umro od krvarenja izazvanog pogotkom strele čiji je vrh pronađen u njegovom ramenu.

Ecijevu mumiju koja se čuva u muzeju u Bozanu, svake godine poseti oko 260.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti