Doktorski rad u Srbiji košta 3.000 evra

Doktorski rad se na "crnom tržištu znanja" u Srbiji može kupiti za oko 3.000 evra, dok se cena seminarskih i diplomskih kreće oko 50 evra.
Doktorski rad se na "crnom tržištu znanja" u Srbiji može kupiti za oko 3.000 evra, dok se cena seminarskih i diplomskih kreće oko 50 evra.

Prodaja akademskih radova je sve učestalija, a fakulteti nemaju način da to spreče. Radovi se naručuju preko sajta koji nudi takvu uslugu i preko kontakt mejla dogovaraju se cena, tema sastava i datum "isporuke".

Jedna studentkinja požalila se kako je "pošteno" platila svoj diplomski rad, ali da je prevarena. "Zaista ne znam kome bih se drugom obratila i iznela problem koji sam imala. Kontaktirala sam sajt i tražila da mi napišu rad od oko 70 strana na temu mendažmenta. Dogovorili smo se za cenu od 50 evra. U međuvremenu smo bili u kontaktu putem mejla. Ja sam uplatila traženi iznos i na kraju dobila rad sa potpuno drugom temom, nesređenim podacima i smešnim brojem strana. Slala sam mu još nekoliko mejlova, žalila se, ali od njega ni traga, ni glasa", požalila se studentkinja.

Student generacije jednog beogradskog fakulteta živi raskalašno pišući radove za druge i omogućavajući im da tako čak i doktoriraju. "Pišem doktorate samo iz oblasti koja je srodna mojim studijama. S obzirom na to da doktorati zahtevaju posebno vreme i istraživanje, njih naplaćujem najskuplje, i do 3.000 evra, dok za običan seminarski tražim oko 50 evra", kaže mladi doktorant napominjući da već godinama ne može da nađe pravi posao.

  • 05.08.2013 09:51
    'Kontaktirala sam sajt i tražila da mi napišu rad od oko 70 strana na temu mendažmenta.'

    Ha ha, bas tipicno. I inteligentno. Jos ako studira na privatnom, a dala tolike pare za nesto sto nije morala, onda za bolje i nije.
  • Marko

    05.08.2013 09:06
    a zasto samo- ako si zensko? pih.. koja diskriminacija!
  • Toma

    05.08.2013 07:44
    diploma
    Ja sam svoju diplomu kupio pre nego sam postao precednik kucnog saveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.