"Napredna" trešnja iz svemira

Prevremeno cvetanje trešnje čija je koštica bila poslata u orbitu iznenadilo je i zadivilo naučnike i budističke kaluđere koji o njoj brinu.

Prevremeno cvetanje trešnje čija je koštica bila poslata u orbitu iznenadilo je i zadivilo naučnike i budističke kaluđere koji o njoj brinu.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, mlado, četvorogodišnje drvo procvetalo je početkom aprila, šest godina ranije od svojih "zemaljskih" srodnika. "Ne možemo da verujemo. Tako je brzo poraslo!", rekao je Masahiro Kađita, starešina hrama Ganđođi u prefekturi Gifu, u centralnom Japanu.

Koštica iz koje je stablo izraslo potiče sa trešnje koja je, prema lokalnom predanju, stara 1.250 godina, a raste u dvorištu budističkog hrama. Ona je u novembru 2008, zajedno sa nekoliko drugih koštica koje su uzete ne samo sa "milenijumskog" stabla već i sa trešanja širom Japana, poslata na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Vraćene su na Zemlju osam meseci kasnije, nakon 4.100 obavljenih krugova oko naše planete.

"Moguće je da je to posledica izlaganja koštice kosmičkom zračenju", objasnila je Kaori Tomita-Jokotani sa Univerziteta Tsukuba, koja je učestvovala u projektu. Ona, međutim, dodaje da bi ovaj neobični fenomen mogao biti posledica polinizacije stare trešnje drugim, srodnim vrstama koje ranije cvetaju.

"Trenutno nemamo nikakvo naučno objašnjenje" zašto je ovo stablo tako "napredno" za svoje godine, priznala je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.