Selo iz naziva izbacuje sintagmu "ubiti Jevreje"

Špansko selo Kastriljo Matahudios, koje u nazivu sadrži sintagmu "ubiti Jevreje" moglo bi ponovo postati Jevrejsko brdo.
Špansko selo Kastriljo Matahudios, koje u nazivu sadrži sintagmu "ubiti Jevreje" moglo bi ponovo postati Jevrejsko brdo.

Regionalni dnevnik "Dijario de Burgos" piše da će u Kastrilju Matahudiosu (Mata Judios), mestašcu na severu Španije 19. aprila biti održan referendum na kojem će se meštani, kojih ima šezdesetak - izjasniti o vraćanju naziva promenjenog u vreme španske inkvizicije. Ukoliko većina bude glasala za predlog lokalnog zvaničnika Lorenca Rodrigeza, selo će vratiti prvobitni naziv Jevrejsko brdo.

"Odluka većine biće poštovana, pa čak i ako jedan glas bude presudan", rekao je Rodrigez.

Prema Rodrigezovim rečima, 1035. godine izvršen je masakr nad Jevrejima u obližnjem Kastroherizu, jednoj od najstarijih jevrejskih zajednica u Španiji. Brojni Jevreji pobegli su u obližnji Kastriljo, gde su imali jednaka prava sa hrišćanima.

Međutim, u Kastrilju je izvršen masakr 1109. godine. Ime Matahudios pominje se i u Srednjem veku, kada su oko Uskrsa vršena javna pogubljenja Jevreja.

U pojedinim delovima Španije, posebno na severu, termin "ubijati Jevreje" (matar hudios) koristi se i za opis tradicionalnog ispijanja limunade pomešane sa alkoholom na festivalima na gradskim trgovima u vreme proslave Uskrsa.

"Nažalost, ovi termini postoje u Španiji, ali ljudi koji ih koriste ne znaju njihovo pravo značenje. To je komplikovano pitanje, koje je ukorenjeno u društvu", rekao je portparol Federacije jevrejskih zajednica u Španiji Marija Rojo.

U gradiću Leonu biće održana fijesta "Matar Hudios" na Veliki petak 18. aprila i organizatori očekuju da će biti prodato 40.000 galona "začinjene" limunade.

  • Osoba M

    14.04.2014 07:08
    @Petar
    Svuda mozes naci, na svakom koraku, u svakom kutku sveta, neki podsetnik ili spomenik nacionalnoj, verskoj, rasnoj i/ili seksualnoj mrznji i diskriminaciji, od Aljaske do Novog Zelanda, duzim putem, u cik, cak. U Evropi je to samo najbolje dokumentovano.
  • Petar

    13.04.2014 23:22
    Evropa je nepopravljivo grešan kontinent...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.