Kina: Pronađena jaja pterosaurusa

Istraživači su otkrili praistorijska jaja pterosaurusa stara oko 120 miliona godina u Kini.
Istraživači su otkrili praistorijska jaja pterosaurusa stara oko 120 miliona godina u Kini.

Paleontolozi su ranije smatrali da jaja pterosaurusa ne mogu biti pronađena zato što su smrvljena procesom fosilizacije. Međutim, otkriće pet odlično očuvanih jaja ih je razuverilo.

Pterosaurusi su bili prvi leteći kičmenjaci koji su naseljavali zemlju. Zanimljivo je da mesto na kom su pronađena jaja takođe ima i fosile čak 40 dosad nepoznatih vrsta.

Jaja su pronađena u blizini velikog jezera, a paleontolog Zong Zou kaže da je ovo najveće nalazište ostataka pterosaurusa u istoriji arheologije.

Jaja su pronađena pored ostataka novootkrivene životinje nazvane Hamipterus tjanšanesis, koja je imala oštre zube za hvatanje ribe i izduženu lobanju. Raspon krila ovog stvorenja bio je veći od 3,5 metra.

Otkriće upućuje da su na ovom mestu pterosaurusi živeli u velikim kolonijama i da su gradili velika gnezda u pesku pored jezera.

Mesto je otkriveno 2005. godine u kineskoj provinciji Sinkjang. Zou kaže da ostaci verovatno potiču iz doba krede i da su životinje uginule usled neke velike oluje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.