VIDEO: Reklame za cigarete pre 60 godina

Prva poznata reklama za duvanski proizvod našla se u njujorškom dnevnom listu 1789, kada još uvek nije ustanovljen negativan uticaj cigareta na zdravlje.
Prva poznata reklama za duvanski proizvod našla se u njujorškom dnevnom listu 1789, kada još uvek nije ustanovljen negativan uticaj cigareta na zdravlje.

Razvoj štampe i unapređenje tehnologije omogućilo je kompanijama kreiranje atraktivnijih fotografija. Moderno oglašavanje zaživelo je 1920.

U prvim decenijama 20. veka, pre Drugog svetskog rata, kompanije su se rasplinule i dobile svoje mesto u magazinima i dnevnim novinama. U nekim reklamnim materijalima nalazila su se lekari, a u nekima i deca.
Kako još uvek nisu postojali zvanični dokazi lošeg uticaja pušenja na zdravlje, jedini argument protiv pušenja zasnivao se na moralnoj osnovi.

Nakon Drugog svetskog rata, duvanske kompanije pronalaze svoje mesto i u televizijskom programu, dok još uvek nije postojala zabrana emitovanja ovog proizvoda.

Protivnici ovakvog marketinškog poteza pokrenuli su anti-kampanju, pa je ubrzo počelo emitovanje reklama protiv pušenja. Godine 1970. je inicijativa za borbu protiv pušenja napravila korak dalje i izborila se za zabranu reklamiranja cigareta na televizijskom i radio programu, koja je stupila na snagu 1. januara 1971. godine.

Danas su zabrane dobile veće dimenzije, pa u Srbiji nije dozvoljeno isticanje ne samo ovog proizvoda, već i bilo kakve oznake njegovog proizvođača u štampanim medijima, na televiziji, niti radiju. Pogledajte kako su se cigarete reklamirale 50-tih i 60-tih, kada barijere još uvek nisu postojale.

  • 15.06.2014 12:54
    "I Evropa i Kosovo - Boris Tadic" ce da nam izgleda ovako za 50 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.