Lalatović: Igrači poseduju vrhunski kvalitet, moraju da se probude

Trener fudbalera Vojvodine Nenad Lalatović izjavio je za 021.rs da mu je prvi zadatak da ekipi koja je letos bila hit u Srbiji vrati samopouzdanje i pobednički mentalitet.
Trener fudbalera Vojvodine Nenad Lalatović kaže da mu je prvi zadatak da ekipi koja je letos bila hit u Srbiji vrati samopouzdanje i pobednički mentalitet.

U svom prvom intervjuu od kako je preuzeo Vojvodinu, za portal 021.rs govorio je o ambicijama novosadskog superligaša, statusu Mirka Ivanića, odnosu sa menadžerima i stanju u srpskom fudbalu.

Kakvi su trenutni dometi ove ekipe Vojvodine, a kakvi su planovi?

- Pravi rad sa ovim timom očekujem tek od decembra, jer za dvadesetak dana ne mogu mnogo da uradim. Prvi cilj je da u narednih pet kola uzmemo što više bodova, nebitno na koji način.

Bitno je da igrači opet shvate koliko su u stvari dobri fudbaleri i kakav kvalitet poseduju. Moraju da se probude i da krenu da igraju kako umeju. Nedopustivo je da se desi ovakav pad, i zato mora da se napravi sastav koji ima pobednički mentalitet.

Igrali smo prijateljsku protiv OFK Beograda u kombinovanom sastavu, bez Ivanića, Ožegovića i Nastića. Imali smo i dva rovita igrača, ali želeo sam da ih vidim. Analizirali smo meč i primetili da smo ispod nivoa u duel igri. Ali ono što je najbitnije u ovom trenutku jeste da se podigne samopouzdanje.

To su igrači koji su bili hit letos i sigurno nisu zaboravili da igraju fudbal. Možda su prerano ušli u formu, krenuli su na početku dobro, i kad shvate da se ne živi od prošlosti, već od sadašnjosti, sigurno će se vratiti na pravi put.

Naš cilj je plej-of Superlige i da i narednog leta igramo evropske kvalifikacije. Nedopustivo je za klub takve tradicije i takvog renomea da u 17 odigranih utakmica osvoji samo 22 boda.

Kakav je trenutni status kapitena Mirka Ivanića?

- Kod mene je Ivanić nezamenljiv. Trenirao sam ga u Proleteru godinu i po dana kada nije uspeo da izbori mesto u Vojvodini, tada je još uvek bio dete. Igrao je jako dobro, bio je prvi asistent i drugi strelac tima gde je obarao sve klupske rekorde.

To je igrač kojeg bi svaki trener poželeo u timu. Kada bude rešio svoj status sa upravom kluba, a ja se nadam da će vrlo skoro sve biti rešeno, to će biti naše najveće pojačanje. Očekujem povoljan ishod pregovora i ukoliko se to desi, sigurno je da će biti starter na narednom meču u Ivanjici.


Da li to što ste bivši fudbaler i trener Crvene zvezde, može biti "kamen spoticanja" u odnosu sa navijačima Vojvodine?

- Ja nemam sentimentalnosti, profesionalac sam, i koji god protivnik dođe mi ćemo nastojati da ih pobedimo. To sam pokazao protiv Crvene zvezde kada sam trenirao Voždovac.

U ovom trenutku za mene postoji samo Vojvodina i ja ću se truditi da ostvarimo najbolje moguće rezultate. To što sam ja negde bio, to je jednostavno iza mene.

Kako gledate na to što menadžeri i agenti kumuju dovođenju svojih igrača u klubove?

- Ja ne trpim da mi igrače dovode kojekakvi menadžeri, uprava i oni koji gledaju svoj lični interes, a onda ja da odgovaram za njih. Takav stav sam imao i u Crvenoj zvezdi, javno sam to i rekao, što su mi ljudi iz kluba zamerili.

Može klub da se zove kako hoće, ja ću uvek štiti igrače i sebe. Nikada ne bežim od odgovornosti, ali za ono što nisam dovodio ne mogu ni da budem kriv.

Jako je bitan odabir igrača, bitno je da ih trener dovodi jer samo on zna šta mu treba. Ukoliko ih ja dovedem, ja ću i da odgovaram za njih.

Kako smo došli do ovolike razlike u kvalitetu između mlade i seniorske selekcije Srbije?

- Jasno je tu sve, svi mnogo više "grizu" dok ne zarade neki veći novac. Kada uđeš u A reprezentaciju i odigraš pet šest utakmica, ti si već došao na vrh piramide i za tebe se grabe veliki timovi.

Fudbaleri koji igraju u mlađim selekcijama su još uvek u našoj zemlji, a tu nema puno novca, plate kasne po nekoliko meseci, i od toga ne mogu da žive.

Ja sam za to da igrač koji ne dobije jednu platu, a potom mu se ne uplati druga, postane slobodan igrač koji može da ide bez obeštećenja. Igrači ne smeju da budu belo roblje i ničija svojina. Neki se vode parolom - ako sam te doveo u klub mogu da radim sa tobom šta hoću i ne moram da ti dam šest plata. Onda igrači pozajmljuju novac, nervozni su što ne mogu da vrate i onda imaju velikih privatnih problema.

Ti mladi fudbaleri nemaju gde da budu viđeni, njihovi klubovi ne igraju u Evropi i onda im je mlada reprezentacija odskočna daska. E, kada dobiju prvu veliku lovu onda nestaje motiv i želja da se igra u reprezentaciji. Da koncipiram sve ovo, A selekcija - prva velika zarada.

A što se seniorske reprezentativne ekipe tiče, oni dolaze ovde da vide porodicu i prijatelje, opuste se, i onda ne mogu da se fokusiraju na utakmicu. Poznato je kakav je naš mentalitet, a evidentno je da u ovoj selekciji nije pobednički. Ja bih karantin napravio u nekoj drugoj državi i doveo ih u Srbiju samo da odigraju taj meč - zaključio je novi strateg Novosađana.

Vojvodina je u kratkom vremenskom periodu promenila čak četiri trenera. Sezonu je započeo Zlatomir Zagorčić, zatim su privremeno ekipu vodili Goran Šaula i Milan Kosanović, a sada je poverenje ukazano Nenadu Lalatoviću. Vreme će pokazati da li je bivši trener Borca pravo rešenje, ali i osveženje za ekipu iz Novog Sada kojoj je potreban brz oporavak i napredak na superligaškoj tabeli. (Dejan Đolović - dejan@021.rs)

  • Samo.FKV

    18.11.2015 17:33
    Znate kakvi smo mi?Mesto da bodrimo svoj klub kad je tesko i kad ne ide .Kao sto to rade Zvezdasi i Partizanovci za svoje klubove. Mi samo kao seoske zene pljujemo i sve u crno zavijamo. Nikad da podrzimo i bodrimo !Sta treba da ih sve gurnemo u kanal i da idu u drugu ligu. Kad je tesko pomozi slaninaru firmasu vojvodinasu !!
  • ST

    18.11.2015 16:14
    ?????
    Pa nisu oni zaboravili preko noci da igraju? Uprava,uprava...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Voša osvojila bod u Kragujevcu

Fudbaleri Vojvodine remizirali su u gostima sa ekipom Radničkog 1923 rezultatom 0:0 u 36. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.

Voša izgubila od Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine izgubili su na svom terenu od ekipe Čukaričkog rezultatom 2:3 u 34. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.