Mali novosadski preduzetnici hoće veće podsticaje za rad

Mali preduzetnici koji posluju u kioscima trebalo bi do 1. jula da se izjasne o tome da li žele da zadrže lokaciju na kojoj privređuju, budući da se kiosci nalaze na javnoj površini.
Mali preduzetnici koji posluju u kioscima, trebalo bi do 1. jula da se izjasne o tome da li žele da zadrže lokaciju na kojoj privređuju, budući da se kiosci nalaze na javnoj površini.

"Od Gradske uprave za komunalne poslove stigao nam je upitnik. Pre pet godina je bio objavljen konkurs za zakup javne površine, kada nam je pobrojano što od dokumentacije treba da dostavimo. Mnogi preduzetnici nisu konkurisali zbog toga jer su troškovi administracije bili veliki pa je konkurs odložen na neodređeno vreme, bez obrazloženja", kaže članica Gradskog saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetnike Slavica Brkić, smatrajući da pitanje nije na mestu jer uredno plaćaju zauzeće javne površine, četiri puta u toku godine.

Ona dodaje da je konkurs te 2010. godine trebalo da se završi 4. oktobra, što lokalna samouprava uzima kao datum do kada važi petogodišnji zakup.

"Traže od nas da u upitniku navedemo da li želimo da zadržimo kioske, a potom bi objavili konkurs za koji bi preduzetnici trebalo da dostave obimnu dokumentaciju, od UTU uslova, bankarske garancije u visini godišnje rente do papira da nemamo blokiran račun, što oko 70 odsto preduzetnika neće moći od banaka da dobije. Gotovo tri četvrtine malih preduzetnika je blokirano od javnih komunalnih preduzeća zbog neplaćanja računa za komunalije", kaže Slavica Brkić i kaže da su nju troškovi na konkursu pre pet godina koštali oko 13.000 dinara.

Po njenim rečima, u gradu je na javnoj površini oko 120 kioska, u kojima se odvija porodični biznis, pa ukoliko lokalna samouprava želi da podstiče porodične radionice, treba to da čini stimulativnim merama, u koje konkursi sigurno ne spadaju. Pre desetak godina u gradu je bilo oko 1.000 kioska na javnoj površini.

"Svi koji rade u kioscima su o svom trošku uredili javnu površinu, pa imaju ambijent za poslovanje koji nas je koštao dosta para. Zato nam ne treba konkurs jer plaćamo zakup javne površine. Konkurs je dobrodošao za kioske, odnosno lokacije, na kojima je poslovanje odjavljeno", navodi ona.

Ukazuje i na činjenicu da u gradu ima dosta slobodnih lokala čiji vlasnici traže od zakupaca samo da plaćaju troškove objedinjene naplate, dok kiriju ni ne spominju. "O svemu tome smo razgovarali i na sastanku Gradskog saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetnike pa mi nije jasno zašto sugestije nisu prihvaćene", naglašava Brkić.

Povodom nezavoljstva malih preduzetnika za danas je zakazan sastanak s predstavnicima lokalne samouprave. U Gradu kažu da je na snazi Pravilnik o zauzeću javne površine, u kojem, između ostalog, piše da se zakup mora izmirivati na vreme. Pošto ima zakupaca koji tu obavezu ne plaćaju redovno, lokalna samouprava se opredelila da uvede red.

Međutim, predstavnica malih preduzetnika Slavica Brkić kaže da im treba gledati kroz prste, zbog slabog prometa i velike nezaposlenosti.

  • -

    24.06.2015 08:00
    -
    ako nekoga treba srediti to su oni kod futoske pijace

  • 24.06.2015 07:58
    Najlakše je iživljavati se nad malim privrednicima koji pokušavaju da prehrane porodicu. Nisu oni privatno preduzeće Exit, koje besplatno dobija sve komunalne usluge javnih preduzeća. Da li neko njima naplaćuje onaj štand kod gradske kuće i postavljanje onih ogromnih bilborda po centru?
  • Jelena

    24.06.2015 07:51
    Sklonite trafike sa autobuskih stajališta u gradu, neko će stradati! Ionako skučen prostor u raskrsnicama npr. kod Futoške pijace, čini još nepreglednijim za pešake, bicikliste, školarce...Ah da, koga je briga za to!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti