U vozovima za Beograd pojačana kontrola policije

Na liniji Novi Sad - Beograd pojačana je kontrola policije u vozovima, a građanima smeta intenzivirana kontrola uz postavljanje "previše ličnih pitanja".

Na liniji Novi Sad - Beograd pojačana je kontrola policije u vozovima.

Kako za 021 priča Jasmina Obradović, koja često putuje u Beograd vozom zbog posla, uopšte joj nije prijatno kada je prilikom svake vožnje "presreće nekoliko policajaca tražeći ličnu kartu i postavljajući razna pitanja".

"Smatram da postavljaju previše lična pitanja, kod koga idem, na koliko dana, zbog čega, ime roditelja, gde sam prijavljena, gde radim i slično. Uopšte nije prijatno, pogotovo ujutru kada te tako ispituju, osećam se kao kriminalac", negoduje ona za naš portal, dodajući da je u poslednjih mesec dana povećan broj policajaca i da ih prilikom jedne kontrole bude petorica.

Policijski službenici obavljaju policijske i druge poslove utvrđene Zakonom o policiji, održavaju stabilan javni red i mir na području za koje je nadležna organizaciona jedinica MUP-a kojoj pripadaju, uključujući i železnički saobraćaj, odnosno vozove.

"Ovlašćenja koja tom prilikom primenjuju regulisana su zakonom, a broj angažovanih policajaca zavisi od procene potreba i okolnosti, takođe zasnovane na zakonskim odredbama. Broj policajaca, angažovanih na ovim i drugim poslovima, optimalizovan je kadrovskom popunom uniformisanog sastava Policijske uprave u Novom Sadu, u julu 2014. godine", navode u policiji za 021, ne precizirajući koliko je do sada kazni napisano zbog neposedovanja ličnih dokumenata u vozovima.

Kazne za nenošenje lične karte predviđene su Zakonom o ličnoj karti u iznosu od 5.000 dinara, a dužnost građana je da je nosi i pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. (Suzana Stojićević)

  • prof.

    19.12.2015 15:05
    @ Novosadjanin - " ..neka policije tu. Samo neka ne prekoracuju ovlascenja. ..."

    Problem je sto se ta ovlascenja cesto prekoracuju o cemu svedoce ova vest kao i pojedini komentari citalaca. Zasto ne love mafijase , velike dilere drogom , politicke lopurde nego sto mirne gradjane propituju kao Gestapo ?
  • 19.12.2015 14:19
    Nije teorija zavere već stvarnost
    S obzirom da su određene organizacije, čije ime nije dozvoljeno pomenuti, a u cilju da moje mišljenje prođe i bude viđeno, uspele da izdejstvuju osnivanje Svetske policije, čije će delovanje biti obezbeđeno mimo bilo čijeg Ustava i zakona lokalne zemlje (voleo bih da vidim kako će u americi to da prođe), možemo očekivati strahovladu i formiranje piramide moći u svetu.
    Donedavno, ova bi vets bila nazivana teorijama zavere. Koliko juče, postala je stvarnost.
  • Novosadjanin

    19.12.2015 13:07
    komentar za vest i Turistu
    Finska ima licne karte, ali nisu obavezne. Umesto licnih karti navedene drzave koriste druge vidove identifikacije (jer kad te policija legitimise moras imati neki dokument kod sebe, sve ostalo su prazne price, znam jer bio sam u Finskoj i putovao Evropom) poput vozacke dozvole, kartice socijalnog osiguranja, pasosa ili slicnog. Inace, Holandija ima zakon koji ne dozvoljava nasumicnu identifikaciju ljudi osim u odredjenim ustanovama (vozne stanice npr.). Nego, glede same vesti, imajuci u vidu broj imigranata i razne potencijalne sumnjive aktivnosti i imajuci u vidu da smo drzava kakva jesmo, neka policije tu. Samo neka ne prekoracuju ovlascenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti