Kada vozite, nemojte da pijete, a ako pijete - pozovite "Super Vozača"

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač sa 0,3 promila alkohola u krvi smatra se "licem u blagom stepenu pijanstva" i sledi mu kazna od 5.000 dinara, dok se za nivo alkohola od 0,51 pa naviše obavezno uz novčanu kaznu izriče i zabrana upravljanja motornim vozilom.

Ovo su samo zakonske implikacije upotrebe alkohola kod vozača, ali ono što je važnije od svega je činjenica da pored svog, pijani vozači ugrožavaju živote svake osobe pored koje prođe njihov automobil.

Kako bi se sačuvali životi Novosađana, od decembra protekle godine otvoren je servis "Super Vozač", koji osoba koja popije može da pozove i bude sigurna da će i ona lično ali i automobil stići bezbedno na željenu destinaciju, rekao je za 021 Stamenko Radošević, osnivač servisa "Super Vozač".

"Kada neko popije potrebno je samo da pozove našu dispečarsku službu koja će odmah poslati "Super Vozača" na adresu gde se osoba nalazi. Vozač stiže za vrlo kratko vreme, seda u automobil osobe koja je popila i vozi je kući ili već na neku drugu željenu lokaciju", objasnio je Radošević.

Prema njegovim rečima, grad troši velike novce na kampanje protiv vožnje u pijanom stanju, ali kako se često dešavaju upravo ovakve saobraćajne nezgode, neretko sa tragičnim ishodima, rezultati tih gradskih kampanja i nemaju mnogo efekata.

Pozivanje "Super Vozača" način je da se smanji broj pripitih vozača na ulicama Novog Sada, što je i glavni cilj ovog servisa. Često se dešava da ljudi popiju pa neće da zovu taksi, jer im treba njihov auto za sutradan, pa odluče da rizikuju i sedaju u vozilo pod uticajem alkohola, ali pozivanjem ovog servisa i taj problem je rešen jer vozači koriste automobil klijenta.

"Možda zvuči smešno, ali naša želja je da i bakica koja vidi pijanog vozača kako ulazi u automobil da mu ukaže na postojanje našeg servisa, jer ćemo samo međusobnom odgovornošću uspeti u našem cilju", jasan je Radošević.

Kao primer koji mu je posebno značajan kao dokaz da je u svom poslu na pravom putu je slučaj jednog Novosađanina, koji je slučajno otkrio servis "Super Vozač", ali nažalost, možda isuviše kasno.

"To je čovek koji je slučajno otkrio naš servis. Sada je redovan korisnik usluge ali nažalost čeka presudu i svestan je da će zbog saobraćajne nesreće koju je pre izvesnog vremena izazvao vozeći automobil u pijanom stanju morati da ode u zatvor. Kako sada kaže, da je tada ostavio automobil ili pozvao "Super Vozača" nesreća se ne bi dogodila, niko ne bi bio povređen a on ne bi zauvek nosio sa sobom to gorko životno iskustvo", priča jedan od vozača.

"Super Vozač" dolazi na sve lokacije u gradu, kao i u okolna mesta. Potrebno je samo da petnaestak minuta ranije pozovete dispečarski cenatr. Cene su pristupačne i u rangu sa cenama taksi vožnji. Svi vozači su profesionalni, pouzdani i pažljivo birani tako da često sa klijentima razviju odnos pun poverenja.

Stoga, budite odgovorni ako popijete, uzmite svoj telefon u ruke i upišite broj telefona "Super Vozača" 060/444-89-22, a sve ostale informacije o ovoj usluzi potražite na njihovom SAJTU ili Fejsbuk stranici.

  • Katarina

    02.06.2016 07:56
    Bravo!
    Svaka čast za ideju! Samo napred!
  • zoli

    01.06.2016 20:58
    x
    Nije problem voznja u pijanom stanju,vec svest vozaca.Veci problem je brza voznja nego pijanstvo. Ja bi na bilo koji test pristao da vozim pijan i da necu nista napraviti pridrzavajuci se samo brzine.Uticite na svest vozaca!
  • Lol

    01.06.2016 12:10
    Bravo za ideju,!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.