Novi železnički most prošao prve testove opterećenja

Novi železničko-drumski most na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta uspešno je prošao prva testiranja opterećenja.
Novi železnički most prošao prve testove opterećenja
Foto: 021.rs

Juče se na njemu našlo više od 30 kamiona od po 24 tone, a testiranje je nastavljeno danas sa 36 kamiona od 24 tone i 32 vagona.

Kako je na forumu NSbuild objavio odgovorni projektant mosta Aleksandar Bojović, proba u utorak je prema preliminarnim podacima pokazala da je probno opterećenje novog mosta, samo kamionima, na manjem luku skoro jednako celom probnom opterećenju starog Žeželjevog mosta, a na većem luku je i značajno veće,

- Nosivost samo jedne vešaljke novog mosta u stanju granične upotrebljivosti je 700 tona, tj. samo jedna vešaljka novog mosta bi mogla da ponese celo probno opterećenje starog i kamione i lokomotivu i vagone. U utorak je na manjem lučnom mostu bilo 30 kamiona po 24 t, što je ukupno 720 tona i najveći ugib mosta na uzvodnoj strani je bio 16 mm, a na na većem lučnom mostu je bilo 38 kamiona od po 24 tona, odnosno ukupno 912 tona i najveći ugib mosta na uzvodnoj strani je bio 23 mm. Sve izmerene vrednosti deformacija se izvanredno slažu sa proračunskim - napisao je Bojović.

Današnje ukupno opterećenje je, prema Bojovićevim rečima, oko 6.700 tona tereta, što je najveće probno opterećenje ikad na jednom mostu u Srbiji, pri čemu se jedva dostiže 50 odsto opterećenja na koje je most projektovan i izveden.

Podsetimo da je, prema najavama vlasti, predviđeno da, pošto most prođe test opterećenja, od predstojećeg vikenda preko njega krene železnički saobraćaj, a za dva-tri meseca i drumski, kada se završe pristupni putevi.

  • Vlada

    07.04.2018 08:59
    ---
    Najmoćnije laži, zloupotrebe, probijanje rokova, kićenje vlasti i netransparentno investiranje do sada. Naprednjački most izgubljenog obraza, dostojanstva i poslovnosti.
  • Perica

    07.04.2018 06:53
    most na rate
    Dozirana otvaranja mosta probijaju rokove koje je Ministarka Mihajlovic obecala. Mene zanima za kada je planirano sletanje golubova i ostalih ptica na lukove mosta?
  • Joca

    07.04.2018 06:42
    to nije sve
    Ispitana je vesaljka,kako je strucno nazivaju.Podatak o nosivosti glavnog stuba nije dostavljen javnosti kao ni svi ostali podatci, koji su bitni za funkcionisanje mosta.Recimo podatak o zastiti probijanju napona na zeleznicko strujnoj mrezi,kada svi znamo da je most metalni i da po njemu moraju ici i pesaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti