Da li je greh ukrasti knjigu?

Novosađani sve više kradu knjige. Neki da bi ih prodali, neki iz obesti, a neki jer žele da ih pročitaju, ali, ako bismo pitali prodavce u knjižarama da li je greh ukrasti knjigu, odgovor bi sigurno bio potvrdan.

Novosađani sve više kradu knjige. Neki da bi ih prodali, neki iz obesti, a neki jer žele da ih pročitaju, ali, ako bismo pitali prodavce u knjižarama da li je greh ukrasti knjigu, odgovor bi sigurno bio potvrdan. Sa druge strane, romantični stav je da se od svih lopovluka, krađa knjiga smatra za najbezazleniju, ako ne čak i poželjnu aktivnost.

Novosađani sa kojima smo razgovarali uglavnom misle da nije nemoralno ukrasti nešto što produhovljuje. "Ako neko ukrade knjigu da bi je pročitao, to nije lopovluk. Sa moralne strane osude nema, ali verovatno sa krivično-pravne ima. Ako neko ukrade radi profita, to je već sasvim druga priča", smatra jedan brka sa Salajke.

Kradu i Biblije

Kako za 021 kaže zamenik poslovođe u knjižari "Delfi" Duško Vukadinović, pravila kod krađa knjiga nema. On navodi da sugrađani kradu šta stignu, nevezano za cenu ili duhovnu vrednost.

"Bavim se prodajom knjiga već 21 godinu i video sam da ljudi kradu sve i svašta. Na primer, prvi lopov koga sam uhvatio u lopovluku je krao Bibliju", kaže Vukadinović.

Prema njegovim rečima, oni koji kradu knjige radi preprodaje se lako prepoznaju po tome što očigledno ne cene knjige, jer kradu obimnija izdanja uopšte ne gledajući naslove.

"Jedan čovek koji je najviše krao uopšte nije gledao šta trpa. On je samo uletao i krao po desetak knjiga odjednom, one knjige koje su se nalazile blizu ulaznih vrata. Uglavnom je uzimao obimnija izdanja, valjda misleći da će ih, kao takve, skuplje prodati", kaže ovaj prodavac knjiga.

Neke knjižare su se odlučile da svoja izdanja prebace u PDF formate i okače ih na svoje sajtove, kako bi građani mogli besplatno da ih pročitaju kad god požele. Kako za 021 kaže Stefan iz "Korisne knjige", interesovanje za besplatne knjige je veliko.

"Građani su jako zainteresovani za online knjige, što se lako može zaključiti jer mi na našem sajtu imamo brojač preuzimanja koji potvrđuje ovo što govorim", kaže ovaj inovativni zaljubljenik u knjige.

Iako mnogi sugrađani smatraju da "nije isto" čitati knjigu sa kompjutera i iz korica, prodavci knjiga smatraju da se nalazimo u digitalnom dobu i da su staromodne knjige stvar prošlosti. Prema mišljenju našeg sagovornika iz "Korisne knjige", budućnost literature nije u papiru, već u elektronskoj formi.

"Sa nekim stvarima se moramo pomiriti. Živimo u savremenom svetu i mislim da će digitalne knjige uskoro zameniti papir u potpunosti", kaže Stefan.

Članarina za biblioteku jeftinija od svih knjiga

Kako za 021 kaže Duško Vukadinović iz knjižare "Delfi", činjenica da je neko ukrao knjigu da bi je pročitao nije nikakvo opravdanje. Pored knjiga u PDF verzijama, članarina u biblioteci je vrlo jeftina, pa zaljubljenici u knjige koji su plićeg džepa mogu da nađu sva izdanja koja su im potrebna.

"Znam da postoji uvreženo mišljenje da krađa knjiga nije greh. Ljudi, ja, koji živim od toga, kažem - jeste. Uostalom, godišnja članarina u Gradskoj biblioteci je smešno jeftina, ima svega za svačiji ukus, a ako ste malo strpljivi, doći ćete i do najnovijih bestselera. Ako mi neko kaže da hoće da ukrade knjigu kako bi je pročitao, ja bih mu lično iz svog džepa dao pare da se učlani u biblioteku", kaže Vukadinović.

Od preprodaje ukradenih knjiga se može dobro zaraditi, budući da nova izdanja poznatih autora i neke enciklopedije staju po više hiljada dinara, tako da oni koji kradu radi profita prednjače među novosadskim kradljivcima knjiga. A za one romantične, savet - učlanite se u biblioteku. (Miodrag Sovilj)

  • NEUSATZER

    13.03.2011 13:39
    Kada vam državna televizija vrši medijsku promociju krimimnalaca ( film o bandi tzv."pink panter" ) u udarnom terminu (21 čas). Kada vam rediteljka filma sa udivljenjem priča o toj grupi. Kada vam mediji ponovo vraćaju "žestoke momke sa beograskog asfalta" , "kontraverzne biznismene" , "patriotske kriminalce".
    Ne bi me čudilo da se jedno jutro šetam centrom Novog Sada kad ono nema Miletića ili Zmaj Jove(spomenika) !
  • a

    13.03.2011 09:55
    Nigde jasno definisano
    Ko zna šta znači reč greh, neka prvi baci kamen na kradljivca knjiga ;)
  • Georg

    13.03.2011 08:48
    Pre više od 40 godina bio sam još klinac i sa društvom sam ukrao nekoliko kmjiga na sajmu knjiga u Bogradu. Kada je milicioner ustanovio šta smo ukrali prekrstio se i levom i desnom rukom i rekao:"Vi ste ludi kradete knjige,brišite da vas ne vidim". Sa ovim ne želim da opravdavam krađu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti