HIV pogađa starije Vojvođane

Od početka godine, četvoro građana Vojvodine, među kojima ima i Novosađana, saznalo je da živi sa hiv infekcijom.
Od početka godine, četvoro građana Vojvodine, među kojima ima i Novosađana, saznalo je da živi sa hiv infekcijom.

To saznanje u našoj pokrajini trenutno ima oko 200 osoba, ali se procenjuje da je broj inficiranih znatno veći. Do hiv infekcije, u više od 90 odsto slučajeva kod nas, dolazi zbog neupotrebljavanja kondoma.

Da je inficiran, Boris Kovačić, saznao je pre skoro 10 godina. Od tada, svoj život deli na život pre i posle saznanja da je hiv pozitivan: "Ali ipak je moja priča za nijansu drugačija od ostalih koji žive sa hivom. Ja sam naišao na podršku svojih najbližih, svojih prijatelja, ali sam i pored toga nekoliko godina živeo u stigmi, autostigmi". Naš sagovornik kaže da od kada je saznao da je inficiran uzima odgovarajuću terapiju, koja je toliko uspešna da je prilikom analize krvi virus gotovo nemoguće registrovati.

Testira se tek sedam od hiljadu Vojvođana

To govori o važnosti ranog otkrivanja infekcije i uzimanja odgovarajućih lekova, a razbija predrasudu da se sa ovom infekcijom ili razvijenom bolešću ne živi dugo. Važnost ranog otkrivanja infekcije Vojvođani ignorišu, jer se samo sedam od hiljadu građana odlučuje na testiranje, što pokrajinu svrstava na samo dno evropskih regija po broju onih koji se odlučuju da provere svoj hiv status.

Doktor Predrag Đurić sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da raste broj onih koji shvataju važnost testiranja i ranog dijagnostikovanja. "Neka specifičnost naše pokrajine je da gotovo trećina slučajeva hiv infekcije se dijagnostikuje kod ljudi koji su stariji od 40 godina, a nekih pet procenata kod starijih od 60 godina. To znači da se hiv infekcija ne mora uvek dovoditi u vezu sa nekim adolescentskim uzrastom", kaže Đurić.

Niko se ne može naterati da se testira

Problem kad se hiv otkrije kod starijih jeste to što je često u stadijumu veoma uznapredovale bolesti, a što, opet, komplikuje lečenje. Još jedan veoma negativan pokazatelj je da se kod nas testira manje od 10 odsto trudnica, dok u razvijenim zemljama to čini više od 90 odsto budućih majki. Na testiranje ne možete nikog naterati, kaže koordinatorka radne grupe za hiv testiranje, doktorka Gordana Krtinić: "Danas prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, postoji samo nekoliko karantinskih bolesti gde se zbog zaštite stanovništva i šireg interesa sprovode represivne mere, bez pitanja pacijenta. Hiv u njih ne spada".

Stručnjaci smatraju da su dobrovoljno i poverljivo testiranje i savetovanje najbolji način za borbu protiv hiva, ali kod nas građani jako sporo izgrađuju svest o tome. Zato je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo uputio dopis svim zdravstvenim ustanovama u Vojvodini da pacijentima skreću pažnju na važnost testiranja. Ono je potpuno besplatno i moguće ga je obaviti svakog radnog dana. U Novom Sadu savetovanje i testiranje radi se na Institutu za javno zdravlje Vojvodine i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, a uput, zakazivanje i knjižica, nisu potrebni.

Dodajmo da će ove godine kod nas prvi put biti obeležen Dan testiranja na hiv - ponedeljak, 21. mart. Na predlog Komisije za hiv, pokrajinski sekretar za zdravstvo, Atila Čengeri, doneo je odluku da se svaki treći ponedeljak u martu iskoristi za promociju testiranja. (Dejan Stojičić)

  • 22.03.2011 07:18
    1
    Bas uznapredujemo,SVAKOGA MARTA u godini i to svaki treci ponedeljak u tom mesecu testiranje na bolest i to besplatno, odlicno, a dotle presrecni sto cele godine nema HIV-a
  • 21.03.2011 17:01
    Bravo!!!
    pozdravljam odluku pokrainskog sekretara i iskreno se nadam da se odluka odnosi na svaki treći poneljak u mesecu a kako stoji u članku svakog trećeg ponedeljka u mesecu. KO radi taj i greši:-)
  • Topalovic

    21.03.2011 12:42
    Provereno
    I protiv toga ima leka, debeo sloj ilovace i ko rukom odneseno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti