FOTO: LSV, SPO i policija prekrečili mural Ratka Mladića

Na zidu zgrade na Bulevaru oslobođenja 23 koji gleda u dvorište, danas je prekrečen veliki mural sa likom Ratka Mladića, kao i nekoliko grafita mržnje upućenih sarajevskom pevaču Dinu Merlinu.
Na zidu zgrade na Bulevaru oslobođenja 23 koji gleda u dvorište, danas je prekrečen veliki mural sa likom Ratka Mladića, kao i nekoliko grafita mržnje upućenih sarajevskom pevaču Dinu Merlinu.

Akciji pod nazivom "Prekrečimo novosadsku mržnju" prisustvovalo je oko 300 aktivista Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove. Nenad Čanak i Aleksandar Jovanović ispred Lige, te Milan Đukić ispred SPO-a su prvi počeli sa krečenjem, a potom im se priključio načelnik novosadske policije Stevan Krstić.

Nenad Čanak je rekao da su preteći grafiti sramota za Novi Sad i da po prvi put policija pomaže u nekoj građanskoj akciji. Nakon toga su krečili partijski aktivisti. Među prisutnima su bili i ostali gradski funkcioneri ove dve stranke - Vladimir Jelić, Nemanja Starović, Siniša Bubnjević, Robert Kolar i drugi.

Nije bilo incidenata, bilo je 30 policajaca raspoređenih na nekoliko mesta u okolini zgrade, a neposredno pre početka akcije legitimisano je više mladića koji su se tu našli.

- Cilj akcije vrlo je jasan i nedvosmislen. Kao prvo, želimo da uklonimo svaki oblik mržnje, netrpeljivosti i pretnji sa ulica Novog Sada. Drugo, da pošaljemo jasan signal svima onima koji pišu ovakve grafite i prete, da to više ne mogu da rade i, kao treće, da ne prihvatamo ovakav društveni model ponašanja - izjavio je Jovanović.

Stevan Krstić kaže da se odazvao akciji pre svega kao građanin, da izrazi svoje razmišljanje i svoj stav povodom svakog oblika nasilja, bez obzira da li je ono učinjeno fizički, psihički ili putem poruka. - Ne samo neko ko se bavi ovim poslom, već i kao čovek sam protiv svakog oblika mržnje i nasilja i mislim da svako od nas na ovaj način doprinosi razvijanju duha tolerancije, po čemu je naš grad prepoznatljiv - istakao je Krstić.

Zgrada na kojoj su bili mural i grafiti nalazi se na svega 100-ak metara od zgrade Policijske uprave. Upravo su na ovom mestu mladići iz ekstremističke organizacije "Naši" pre mesec dana spalili zastave BiH i Turske, te ispisali grafite mržnje "Dino, sve je laž osim smrti", " Otkriću ti tajnu, nešto lepo treba da se desi", i još neke, a navodno protestujući zbog koncerta Dina Merlina koji se održava u Beogradskoj areni.

Tada je policija zaplenila računare iz jednog stana u ovom ulazu sa kojih je na sajt "Naših" postavljen video klip paljenja zastave.

Pre najave krečenja, Čanku su na fejsbuk stranici "Prekrečimo novosadsku mržnju" nepoznate osobe zapretile: "I on će imati veze sa krečom, ali na Fruškoj gori kod Stambolića ortaka". (S. Krajnović)

Komentari 107

  • Нимбус

    01.12.2011 20:56
    Кречили се да се сликају
    У недостатку ријалити-шоуова, сетио се Неша да млати четком. Ко да не знамо да ће сутра-прекосутра осванути исти такви мурали, и још лепши. :)

    За мене је стари графит још непревазиђен: "Правимо срaња по Насељу. Тел: тај-и-тај" :)
  • Janez

    01.12.2011 09:56
    @Sremac Vinski
    Ne kaze se vododerina, vec jaruga. Mogli bi nauciti nesto kad ste tu vec toliko dugo, jel. Ja jesam. Al dobro, zadrti ljudi su zadrti i tu nema puno pomoci.
  • sremac vinski

    30.11.2011 20:48
    papučari
    >>JA- - @Lala
    Plavo, zuto, zeleno, Srem Banat i Backa.Izmedju Srema i Banata - Backe je vododerina. Mi sa ove strane Vododerine bas i nismo nesto za tu koaliciju - VECINOM. Vise nam odgovara ono SREM DRZAVA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti