Gazde angažuju detektive da proveravaju bolovanja

Poslodavci u Novom Sadu sve češće se odlučuju da agnažuju privatne detektive kada im neko od zaposlenih ode na neočekivano bolovanje, kako bi diskretno utvrdili da li se radnik folira ili ne.
Poslodavci u Novom Sadu sve češće se odlučuju da agnažuju privatne detektive kada im neko od zaposlenih ode na neočekivano bolovanje, kako bi diskretno utvrdili da li se radnik folira ili ne.

Kako za Novosti kaže direktor detektivske agencije "Enigma" Ivan Jontović, gazdama i direktorima je isplativije da novac daju za usluge detektivima, nego da isplaćuju plate i doprinose nekom ko svakih mesec dana ide na lažna bolovanja. Prema njegovim rečima, ukoliko gazde posumnjaju i angažuju ih, u gotovo 100 odsto slučajeva se sumnje rukovodilaca pokažu tačnim.

Najčešće se dani bolovanja zloupotrebljavaju iz krajnje nužde, za obavljanje privatnih i honorarnih poslova, pa je tako jedan tridesetogodišnjak primao 65 odsto od plate u svojoj matičnoj firmi, dok je u isto vreme radio na građevini kako bi prehranio porodicu.

Međutim, primeri iz prakse potvrđuju da se radnici na lažna bolovanja odlučuju i ako im se putuje ili renovira stan, a jedan primer iz Novog Sada pokazuje da je zaposleni otvorio bolovanje kako bi sa prijateljima igrao fudbal.

Poslodavci u Novom Sadu sve češće se odlučuju da agnažuju privatne detektive kada im neko od zaposlenih ode na neočekivano bolovanje, kako bi diskretno utvrdili da li se radnik folira ili ne. Kako za Novosti kaže direktor detektivske agencije „Enigma“ Ivan Jontović, gazdama i direktorima je isplativije da novac daju za usluge detektivima, nego da isplaćuju plate i doprinose nekom ko svakih mesec dana ide na lažna bolovanja. Prema njegovim rečima, ukoliko gazde posumnjaju i angažuju ih, u gotovo 100 odsto slučajeva se sumnje rukovodilaca pokažu tačnim. Najčešće se dani bolovanja zloupotrebljavaju za obavljanje privatnih i honorarnih poslova, pa je tako jedan tridesetogodišnjak primao 65 odsto od plate u svojoj matičnoj plati, dok je u isto vreme radio na građevini kako bi prehranio porodicu. Međutim, primeri iz prakse potvrđuju da se radnici na lažna bolovanja odlučuju i ako im se putuje ili renovira stan, a jedan primer iz Novog Sada pokazuje da je zaposleni otvorio bolovanje kako bi sa prijateljima igrao fudbal.

  • Aco

    26.07.2022 10:57
    Radni uslovi
    Poštovani radnici,
    Ja i supruga smo preduzetnici koji svojim radnicima daju 22 radna dana godišnjeg odmora. Radi se 5 dana po 8 sati u 1. smeni. U 2. smeni se radi 5 dana po 7 sati i subota 8 sati. Tih 6 sati prekovremeno za 4 radne nedelje je plaćeno. Plate nisu velike za provinciju, ali su pristojne, 50k dinara. Poštuju se svi državni praznici, dan za slavu. Ne proveravamo bolovanja, razloge za slobodne dane i slično. Supruga i ja takođe radimo i nadoknađujemo odsustva zaposlenih. Moram Vam reći da i dalje imamo klanove, spletke, lažna bolovanja... Takav nam je mentalni sklop
  • Limanka

    23.08.2012 00:33
    @Drugovi komunisti
    Ti kao da ne živiš u Srbiji nego na Marsu! Da nisi jedan od ovih "srpskih poslodavaca". Kao neko ko svoj radni vek "odrađuje" kod privatnika (bilo ih toliko i toliko zaduženja i odgovornosti na tim poslovima da mi je CV na 3 pune strane)odgovorno tvrdim da se najmanje 90% srpskih poslodavaca ne pridržava ni jednog slova Zakona o radnim odnosima. Izrabljuju radnike na najstrašnije moguće načine: u većini firmi nema radnog vremena, radi se subotom (nekada i nedeljom), godišnji odmor je najviše 10 dana, prekovremeni se ne plaća, nema toplog obroka i regresa, nema otpremnine kada se odlazi u drugu firmu (ali morate potpisati papir da ste je uredno primili), raniji izlazak ili dolazak kasnije da bi se npr. obavio neki neodložan posao na šalteru koji radi od 8-15 je nemoguć,na decu mora da se zaboravi da ih imate a ako ih nemate, žene moraju potpisati da neće rađati u nekom narednom periodu, u nekim firmama traže da se potpiše blanko otkaz...spisak je popriličan. I šta onda čovek da radi? Da uzme bolovanje naravno i obavi šta treba ili naprosto odmori telo i dušu.
    Da se razumemo: nikako ne podržavam folirante i lezileboviće koji odlaze na prava lažna bolovanja ali ću ovog puta iskoristiti priliku da uputim javnu zahvalnost mojoj lekarki iz Doma zdravlja Novi Sad, N.M. koja mi je, za mojih 20-tak godina skupljanja staža kod privatnika nekoliko puta izašla u susret dajući mi bolovanje. Verujte mi, bilo je dovoljno samo da me vidi na vratima ordinacije, moj izgled bi joj sve rekao!
    Prema tome mani se ti tužilaštva i drakonskih kazni za lažna bolovanja. Da svako u ovoj državi radi svoj posao kako treba (pa i tužilaštvo) ne bismo mi bili ovde gde jesmo.
    I još nešto (po mojoj slobodnoj proceni ali i iz iskustva): više od 80% ljudi u Srbiji bi zaista radilo kako treba kada bi imali normalna prava iz r.o. a pre svega kada bi bili adekvatno plaćeni!







  • Teča

    22.08.2012 20:15
    Kad nam obezbedite 40 sati rada nedeljno, godišnji odmor koliko je zakonom propisano, plaćeni prekovremeni rad, i da popise i inventare ne radimo od nedelje u 15h do ponedeljka u 07h, a posle da nastavljamo šljaku u prvoj smeni posle celovečernjeg rintanja; onda nas špijunirajte, i glumite " gazde", a dotle... M'rš u svoju lihvarsku jazbinu da ne bi dobili inspekcije na vrata ! Sramota je šta se radi po megamarketima u našoj zemlji !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti