NBS počela kontrolu Razvojne banke Vojvodine

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine, koja je u proteklom periodu "u značajnoj meri koristila državnu pomoć".

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine, koja je u proteklom periodu "u značajnoj meri koristila državnu pomoć".

"Uz kontinuirano praćenje svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, NBS će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima je prisutan određeni nivo kreditnih rizika i u kojima struktura vlasništva može da inicira probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara", navodi se u saopštenju centralne banke.

"Novostima" je u Agenciji za osiguranje depozita potvrđeno da su preuzeli nenaplativa potraživanja RBV i da sada pokušavaju da nađu način da ih, koliko-toliko, naplate.

"Trenutno preduzimamo sve pravne radnje u vezi sa preuzetim potraživanjima, promenama pravnog statusa dužnika, sudskih sporova i slično, a u cilju preciznijeg sagledavanja mogućnosti naplate", kažu u AOD. Posle tog sagledavanja će, dodaju u ovoj agenciji, uslediti definisanje mera kojim bi se "zaštitio interes poverilaca i naplatio što veći procenat potraživanja".

Sudeći, međutim, po spisku od 60 dojučerašnjih dužnika, u koji je list imao uvid, to će biti gotovo nemoguća misija. Skoro svi dužnici su uglavnom posle loših privatizacija ili u stečaju ili u restrukturiranju, pa je prinudna naplata potraživanja po zakonu nemoguća.

Kostić: Bolje dokapitalizacija nego stečaj banke

U ovom trenutku jeftinije je ići na dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine, nego proglasiti stečaj, izjavio je danas član Izvršnog odbora te banke Goran Kostić. On je naveo da banka u ukupnim plasmanima ima oko 62 odsto problematičnih plasmana.

Kostić je napomenuo da je u momentu preuzimanja Metals banke, od koje je nastala Razvojna banka Vojvodine (2010. godine), nivo problematičnih plasmana bio preko 80 odsto i od tada je Razvojna banka uspela da ih smanji na sadašnji nivo. Krajem 2010. godine potraživanja tadašnje Metals banke bila su preko osam milijardi dinara, a sa kamatama su premašivala 12 milijardi dinara, naveo je Kostić.

Razvojna banka Vojvodine nije imala problematične plasmane niti je bilo političkih pritisaka na nju i političkih kredita, naglasio je Kostić i ukazao da se slučaj Razvojne banke Vojvodine ne može poistovetiti sa aferom u Agrobanci.

Kostić je naveo da će banka biti dokapitalizovana državnim obveznicama u ukupnoj sumi od 6,8 milijardi dinara, koje će stizati za naplatu u kuponima u narednih 10 godina. To praktično znači da će do kraja godine opterećenje za republički budžet iznositi oko 300 miliona dinara, a za pokrajinski budžet 40 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra), naveo je Kostić .

Republika Srbija ima udeo od 22 odsto, a pokrajine Vojvodina 67 odsto u kapitalu Razvojne banke Vojvodine, što znači da je u većinskom državnom vlasništvu, rekao je Kostić i dodao da banka ima 578 zaposlenih.

  • Пенези

    24.08.2012 11:19
    Оће дугове РБВ да враћа исључиво Војводина или читава Србија, било би лепо знати...
  • Lola

    23.08.2012 11:12
    1,2,3
    Agrobanka - postupak
    Razvojna banka - sprema se postupak

    Neka se pripremi Klinički centar Vojvodine.

    Da se razumemo, po bankama su krali pa krali al u bolnici su nam gospodarili životom i smrću!
  • Maja

    23.08.2012 11:10
    RVB
    Koliko kapiram, Srbija nema svoju Razvojnu banku,ali cela Srbija će plaćati dugove banke Vojvodine. Zašto plaća nešto što se posle knjiži kao svojina Vojvodine? Tako je bilo i sa Vojvođanskom bankom, koja je bila među najgorima, ali je dugove preuzela Srbija, banka privatizovana i prodata a pare Vojvodini.I još posle Srbija muze Vojvodinu. Žao mi je, ali tako stvari stoje. Oko novaca, ono.... Prijatno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti