Roditelji blizanaca revoltirani zbog ukidanja pomoći

Nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju nekih nadležnosti Vojvodine, ukinuta je jednokratna pomoć koju dobijaju roditelji blizanaca, trojki i četvorki.
Nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju nekih nadležnosti Vojvodine, ukinuta je jednokratna pomoć koju dobijaju roditelji blizanaca, trojki i četvorki.

Kako za 021 kaže tata blizanaca Svetozar Lj, roditeljima niko nije saopštio da je odluka o prestanku pomoći povučena, zbog čega su se mnogi našli u velikoj neprilici.

"Kad očekujete taj novac, nadate mu se, drugačije razmišljate pa se desi i da ga potrošite unapred. Primera radi, mi smo podigli kredit iz banke kako bismo investirali u čuvanje matičnih ćelija u inostranstvu. Mnogo roditelja koji su očekivali pomoć već su pozajmili novac i kupili bebi-opremu, očekujući da će novac vratiti kad bebe dođu", priča Svetozar.

Pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku Vesna Kopitović kaže za Radio 021 da će roditelji dece rođene do 13. jula biti isplaćeni, ali da je odluka Ustavnog suda primorala vojvođanske vlasti da rebalansom budžeta ta sredstva prebace na poboljšanje uslova u Betaniji.

Sledeće godine "obeštećenje"

Prema njenim rečima, roditelji koji se iz porodilišta vrate sa dve ili više beba će biti "obeštećeni", budući da Vlada Vojvodine planira novi set mera, ali nije mogla da precizira kako će pomoć izgledati.

"To je tajna za narednu budžetsku godinu, kojom će biti rešavano pitanje nataliteta u Vojvodini. Sigurno je da će demografska politika ići u tom pravcu, ali u skladu sa Ustavom", kaže Kopitovićeva.

Pedesetak Novosađana, roditelja blizanaca koji su predali zahteve za jednokratnu pomoć, ipak nisu zadovoljni obećanjem pokrajinskih funkcionera, navodeći da nije na vreme javljeno da je odluka izbačena iz finansijskog plana. Oni pozivaju roditelje koji su se našli u istoj situaciji da im pišu na mejl udruzenjeprevarenihroditelja@gmail.com, kako bi se organizovali i održali protestni skup ispred Vlade Vojvodine. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • tanja

    07.12.2012 08:32
    a prvo
    a za prvo dete i to su ukinuli,sramota,svaki disnar ti znaci,ajde protest.
  • Nebojsa

    25.11.2012 18:24
    Nadleznosti pokrajine
    Da li ce Vlada Vojvodine sve obaveze koje su proistekle iz ukidanja nekih nadleznosti pokrajine da sprovede u delo ili su se zakacili samo za ovu njima interesantu($$$)???
  • ZIRAFA

    16.11.2012 21:24
    MOZE MOZE
    Palma moze a Pajtic ne moze!! Hahahahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti