FOTO: Grad i crkva zajedno obeležili slavu Novog Sada

Povodom slave Novog Sada Đurđic u Gradskoj kući upriličeno je sečenje slavskog kolača.
Povodom slave Novog Sada Đurđic u Gradskoj kući upriličeno je sečenje slavskog kolača.

U proslavi su učestvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Episkop bački Irinej, a novi kum slave je Srđan Kružević v.d. direktora Elektrovojvodine.

"Čestitam svim građanima Novog Sada našu slavu, našeg zaštitnika svetog Georgija odnosno prenos moštiju njegovih, bez obzira na to da li su verujući ili ne i kojoj konfesiji pripadaju, jer ovo je praznik svih nas koji živimo u Novom Sadu. Jako smo ponosni što su predstavnici svih tradicionalnih konfesija danas ovde sa nama, što je jasna poruka da ovo jeste zaštitnik Grada Novog Sada", rekao je Vučević i izrazio nadu da će se, na skroman ali dostojanstven način, Đurđic praznovati i u budućnosti.

U ime svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica Novog Sada  Episkop bački Irinej čestitao je slavu svim Novosađanima. "Posebno se radujem što je Novi Sad obnovio svoju slavu, prethodno zanemarenu, pa neformalno zabranjenu, jer to nije praznik koji nekoga prisiljava da veruje u Boga, to je praznik slobode i pune odgovornosti za svakoga, ali ne bi trebalo da oni koji u Boga ne veruju, a koji su malobrojni prema poslednjem popisu stanovništva, slobodu koju traže za sebe uskraćuju većini koji traže slobodu verovanja i savesti kao pripadnici crkava i verskih zajednica", rekao je Irinej.

Vučević je prisustvovao i Liturgiji u Sabornoj crkvi.

Inače, Đurđic je slava Novog Sada od 2007. godine i to na osnovu odluke tada vladajuće većine u gradskoj skupštini, koju su činili SRS, SPS i DSS. U proteklim godinama, prethodna gradska vlast slavu nije javno obeležavala, a Skupština grada je bila odbila predlog LSV-a da se ukine slava grada.

  • име

    25.11.2012 21:23
    RE: Predrag Stojadinović
    Овакве атеисте Србије неће нико подржати. Зашто ?
    Па просто већина народа воли весеља ,славе, вашаре, кирбаје, пинђуре , првомајске прославе и остало.
    Да ли је то слава града ( а некад је била слава града а не само цркве па су онда слични неки атеисти дошли па укинули то) или је то слава цркве или је то први мај, у суштини народ то ни најмање не занима.

    При свему је важно само да све буде добро организовано и на ниву.
  • Predrag Stojadinović

    18.11.2012 13:04
    slava crkve ili slava grada???
    @Bns: kažeš kirbaj ili u bukvalnom prevodu sa nemačkog: slava crkve a onda pričaš o slavi grada, aj se dogovori pa probaj ponovo! GRAD NIJE CRKVA! Alo da li imate mozga??? Ja jednostavno ne mogu da verujem da je neko toliko glup da ne shvata razliku izmedju crkve, institucija VERNIKA određene religije, i GRADA, institucije SVIH građana raznoraznih religija kao i nereligioznih!

    Da li je stvarno moguće da je neko toliko glup da ne vidi razliku između te dve institucije i zašto je pogrešno da se gradu nameće religijski ritual JEDNE religije?!?!?

    Ako ima ljudi u gradu kojima se slavi slava NEKA JE SLAVE O SVOM TROŠKU a ne o trošku svih, pa i onih koje ta slava NE ZANIMA!

    Daj bre počnite da mislite za promenu!
  • Nenad

    18.11.2012 01:12
    Komentar
    Pomalo me strah od ovih autonomasa.. Ako se budu drzali Chankove demokratije ("Tako je sudjeno")- tesko nama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti