Uskoro nadzorne kamere u gradskim autobusima

Zbog sve učestalijih slučajeva džeparenja u autobusima gradskog saobraćaja, ali i napada na vozače i kontrolore, iz Gradskog saobraćajnog preduzeća najavljuju uvođenje video nadzora u autobuse.
Zbog sve učestalijih slučajeva džeparenja u autobusima gradskog saobraćaja, ali i napada na vozače i kontrolore, iz Gradskog saobraćajnog preduzeća najavljuju uvođenje video nadzora u autobuse.

Prema zvaničnim podacima iz GSP-a, od početka godine bilo je 12 napada na zaposlene (četiri na vozače), dok je slučajeve džeparenja teško izbrojati, jer ih građani ne prijavljuju svaki put.

Prema rečima direktora GSP-a Milana Balaća video-nadzor bi služio kao prevencija za povećanje bezbednosti putnika i zaposlenih. Kako kaže, očekuju i da njegovo uvođenje smanji broj džeparenja. - Očekujem da ćemo od sledeće godine imati video nadzor u autobusima, pa ćemo video zapise moći da damo na korišćenje policiji i time im olakšamo posao i smanjimo broj džepnih krađa u autobusima - kaže Balać.

Autobusi su omiljena mesta za profesionalne džeparoše, kojih u Novom Sadu ima pedesetak. Nema pravila koga džeparoši pljačkaju, ipak najčešće su to penzioneri i žene, ali i studenti, jer kada upisuju školu ili fakultet više razmišljaju o prijemnom nego o džeparošima.

U policiji kažu da nema pravila po kom bi se mogli prepoznati džeparoši, te da je predrasuda da najviše džepare Romi, jer džeparoši dolaze iz svih staleža i socijalnih grupa, od studenata do penzionera. Kradljivci najčešće uzmu novac i kartice, a bace novčanik, što može biti srećna okolnost jer troškovi izdavanja novih dokumenata mogu biti veći od ukradenog novca.

  • Tugomir

    07.10.2013 23:37
    Pa šta reći.
    Odlično,video nadzor,keramičke pločice na podovima autobusa inicijali imena i prezimena direktora (MB)na registracinim tablicama autobusa i bezbednost putnika zagarntovan.
  • Pljeskavica

    07.10.2013 22:16
    BUS PLUS NS
    Ovo je klasicno mazanje. Narucice kamere od 50 eura, placati ih po 5000 e od NASIH para, pokrasti ostatak, zaduziti grad. Skok cene od 5 dinara nije zbog troskova vec zato sto su pozaposljavali jos 30 ljudi. Cena karte ce sigurno biti minimum 70-75 dinara kada uvedu e-cekiranje.

    Vec vidjeno u Beogradu. Copy bivsa/paste sadasnja vlast.

    Znate sta je najbolje? Niko se nece buniti. Tako smo i zasluzili, ako ne i gore.
  • JGSP putnik

    07.10.2013 18:12
    Brojanje putnika = viša matematika
    Sad će barem ovi što broje putnika imati izgovor da ne izlaze iz zgrade JGSP-a. Valjda im se više neće dešavati greške pa da u zglobnom autobusu bude 10 putnika, a u solo autobusu da se gura njih 100.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti