Gradski budžet za 20 odsto manji

Novi Sad će u 2015. godini imati na raspolaganju oko pet milijardi dinara manje u gradskoj kasi nego ove godine, pri čemu je planiran i deficit.

Novi Sad će u 2015. godini imati na raspolaganju oko pet milijardi dinara manje u gradskoj kasi nego ove godine, pri čemu je planiran i deficit.

Kako se navodi u predlogu budžeta grada, gradska kasa će iznostiti 19,96 milijardi dinara, od čega je 2,6 milijardi deficit. Novi Sad će imati manji budžet za skoro 20 odsto, pošto je prethodni bio 24,6 milijardi dinara.

Kada se pogleda struktura budžeta za 2015. godinu i pošto se izuzme višak koji je ostao od ove i prethodnih godina, u gradsku kasu će se sliti tek 18,2 milijarde. Primetno je da su sve stavke prihoda umanjenje za desetine milione dinara, izuzev prihoda od prodaje zemljišta koji se planira u visini od 600 miliona, što je znatno više u odnosu na ovogodišnjih 200 miliona. Inače, Novi Sad će ove godine iz Republike dobiti 918,7 miliona dinara na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, odnosno skoro 200 miliona dinara manje.

Što se tiče rashoda, 3,3 milijarde će otići na plate i druge troškove povezane sa primanjima, pri čemu je i to manje za 8 odsto, odnosno oko 300 miliona. Ukupno iz budžeta će biti isplaćivane zarade za 3.771 zaposlenog (Gradska uprava, Radosno detinjstsvo, Ustanove kulture, ZIG i drugi) i nije planirano da bude smanjen broj ljudi.

Subvencije JKP će biti manje za skoro milijardu dinara (u 2014. izdvojeno 3.450.166.113) i iznosiće 2.602.353.872 dinara. Do ovog smanjenja je došlo prvenstveno jer je Grad u 2014. godini znatna sredstva, preko pola milijarde, dao za otpremnine radnicima i plaćanje dugova dela preduzeća, kao i zbog sveukupnog smanjenja prihoda budžeta. Ovome treba dodati i da će ZIG-u biti prebačeno 2,9 milijardi za razne radove, a Poslovnom prostoru preko pola milijarde, kao indirektnim korisnicima za poslove iz njihove nadležnosti.

Većina izdvajanja za zdravstvo, školstvo i socijalu su zadržana na ovogodišnjem nivou ili su tek neznatno niža. Što se tiče insvesticija, izdavaja se 265,5 miliona dinara za izradu projekta i gradnju objekta Muzičke škole "Isidor Bajić" i Baletske škole na Limanu, sa koncertnom dvoranom, površine preko 10.000 m2 (u kome će svaka škola imati svoj prostor, a koncertnu dvoranu će koristiti obe škole).

Takođe, u budžetu se kao projekti za 2015. godinu, od kojih će neki biti relizovani i u 2016. navode i da će preko milijardu dinara otići za završetak Bulevara Evrope, a za uređenje Trga republike 216,5 miliona dinara. U ovom spisku investicija se navodi i gradnja nove zgrade Hitne pomoći na Telepu sa 56 miliona (u 2016. će biti izdvojeno 304 miliona), dok će preko 600 miliona otići za kanalizaciju u Begeču, Rumenci, Kisaču, Stepanovićevu i Kovilju.

Za Žeželjev most će se dati 170 miliona dinara (u 2016 takođe 170 miliona), a u planu za narednu godinu je i gradnja mosta koji će spojiti Kej i Ribarsko ostrvo sa 115,3 miliona dinara. Radiće se i na Temerinskom putu u vrednosti od 70,5 miliona dinara (u 2016. još 18,4 miliona). Zanimljivo je i da je za Petrovaradinsku tvrđavu planirano samo 646 hiljada dinara, mada u planu za 2016. godinu stoji ulaganje u Tvrđavu od 34,2 miliona dinara.

Planira se i gradnja sportske hale na sremskoj strani grada u vredosti od 100 miliona, ali u budžetu nije navedena lokacija. Izgleda da će i centralna kuhinja Radosnog detinjstva konačno proraditi jer je u planu da se izdvoji 19 miliona za trafostanicu, što je i najveća investicija u ovoj ustanovi za 2015.godinu.

U kulturi, najviše novca se planira za sanaciju instalacija u velikoj sali u Pozorištu mladih u iznosu od 18 miliona dinara.

Odluku o budžetu Skupština grad će doneti u ponedeljak 29. decembra.

  • 28.12.2014 20:49
    a ovo?
    http://www.vikns.rs/lat/javnab.php
  • 28.12.2014 20:42
    ...
    Kakva glupa vest!
    Da li bi me neko mogao prosvetliti, koliko gradske firme placaju, recimo, hemijsku olovku (komada 1) ili neku uslugu trecem licu a da taj posao odrade RADNICI firme koja placa uslugu?
    Da li bi neko mogao da mi pojasni KO izdaje nalog radnicima firme u strahovladi a KO placa fakturu trecem licu za izvrsen NErad istog?
    Da li se time uopste NEKO bavi???
    Ja nikako da nadjem OSOBU u ovor reformskoj vladavini koja bi bila zainteresovana cinjenicom da mi sef naredi okreciti x kvadrata, pa me posalje da istrebujem farbu, cetku... u NAS magacin, pa me posalje kod sekretarice direktora da mu donesem fakturu na potpis gde stoji:
    - Firma MUJO i HASO
    - za ruke x din
    - za materijal x din
    - UKUPNO x din

    MOLIM VAS, samo mi dajte ime i prezime. Kontakt cu iskopati na guglu (ako ga uopste ima).
  • zivkovic

    28.12.2014 18:50
    tvrdjava
    Tvrdjava vam svake godine donese brdo kesa, ali je zato rasturaju za vreme exita. Plan je da se za godinu dana u nju ulozi 5000 evra? smesno.
    Most sa ribarcem ne treba ni komentarisati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti