
Recept: Kako da spremite sušeni paradajz
Iako se sušeni paradajz smatra pravim delikatesom, mali broj ljudi odlučuje da ga osuši tokom leta i tako se obezbedi zalihama za predstojeći hladniji period godine.

Foto: Pixabay
Stoga, ukoliko ste ljubitelj istog, ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo kako da iskoristite sezonu sočnog paradajza na najbolji način i osušite ga u rerni, piše All Recipes, prenosi Danas.
Šta je sušeni paradajz
Sušeni paradajz je dehidrirani paradajz koji je sušen na suncu, u dehidratoru ili u rerni.
Šta napraviti od sušenog paradajza
Budući da je ovako pripremljen paradajz pravi delikates, biće sjajan dodatak raznim jelima poput paste, salata, variva, pice, a možete ga dodati i u namaze od sira, mlevenih oraha, humusa… Kombinacije su beskonačne jer se ova namirnica savršeno uklapa uz razne arome, a svojom neobičnom teksturom svako jelo podiže na viši nivo.
Kako čuvati sušeni paradajz
Najbolji način za čuvanje domaćeg sušenog paradajza je u čistoj, dobro zatvorenoj tegli u maslinovom ulju u frižideru. Možete dodati nekoliko čena belog luka za dodatni ukus.
Na ovaj način, sušeni paradajz će trajati do dva meseca, a vi ćete tako dobiti ukusno ulje koje možete koristiti nakon što pojedete paradajz. Takođe, ovako osušen paradajz možete čuvati u zamrzivaču do tri meseca.
Recept za sušeni paradajz
Sastojci:
- Dva kg paradajza
- soli po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 95 stepeni C.
Operite i prepolovite paradajz. Nežno iscedite semenke. Stavite paradajz na pleh za pečenje i pospite solju po ukusu.
Pecite paradajz u zagrejanoj rerni dok se ne osuši, ali još uvek savitljiv, proveravajući posle 4 sata, a zatim svakih sat vremena.
Bonus saveti za sušeni paradajz
Što je paradajz veći, proces sušenja će duže trajati.
Cilj je da se oslobodite što veće količine soka, tako da je najbolje početi sa ne tako sočnim paradajzom (kao što je Roma).
Ne zaboravite da posolite paradajz. Ovaj korak ne samo da će dodati ukus, već će pomoći i u uklanjanju viška soka.
Jedan od načina kako možete iskoristiti sušeni paradajz za brz (letnji) obrok jeste na hrskavoj kriški hleba sa sirom i bosiljkom. Svaku krišku prelijte maslinovim uljem, pospite mlevenim crnim biberom i solju. Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Sočna piletina sa krompirom i kremastim sosom od pečuraka
27.04.2025.•
0
Celo jelo pravi se u samo jednom tiganju za maksimalan ukus i minimalno čišćenje.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Brzi voćni desert u čaši
24.04.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
23.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Da vas osveži za početak dana: Smuti sa bobičastim voćem i čia semenkama
22.04.2025.•
1
Uvek dobro dođe mala doza energije koja će učiniti da ste siti do ručka ili bar drugog doručka. Još ako su sastojci iole zdravi - pun pogodak.
Recept: Pasta sa piletinom i pečurkama u krem sosu
21.04.2025.•
0
Znamo da je na stolu ostalo svega od praznika, ali da podsetimo na jedan recept, možda će zatrebati u narednim danima.
Mediteranska voćna salata sa jogurt-prelivom i hrskavim semenkama
20.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdrav, brz i osvežavajuć desert koji možete spremiti za samo za 10 minuta.
Predlog za Uskršnji desert: Osvežavajuća torta sa limunom i malinama
19.04.2025.•
0
Uskršnji ručak svakako je jedan poseban događaj za porodicu, a dodatno može biti sladak uz fin desert da objedini ceo obrok.
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Brza pica sa povrćem i jogurtom - zdrava varijacija na omiljenu temu
17.04.2025.•
1
Pica ne mora obavezno da bude u nezdrava. Plus, ako je zdrava - ne znači da ne može da bude ukusna, pa vam donosimo upravo takav jedan recept.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Fritata sa povrćem i sirom - za ukusan početak dana
14.04.2025.•
0
Ova fritata je jednostavna za pripremu, bogata hranljivim materijama i ne košta mnogo.
Zdravi desert sa grčkim jogurtom, medom i voćem
13.04.2025.•
0
Ovaj brzinski dezert će vam utoliki "glad" za slatkim i dati dodatnu energiju koja vam je potrebna tokom dana, a ujedno je i zdrav.
Zalogaj Bliskog istoka za ručak: Začinjena mlevena junetina sa povrćem i pirinčem
13.04.2025.•
0
Ovaj lak, zdrav i jeftin ručak inspirisan je tursko-bliskoistočnom kuhinjom.
VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama
13.04.2025.•
0
Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".
Nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem
13.04.2025.•
0
I danas vam donosimo jedan zdrav, a ukusan doručak - nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem.
Predlog za laganu, prolećnu musaku: Vratimo se tikvicama
10.04.2025.•
0
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar