Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa

Brzo, jeftino i ukusno - ovo su često kriterijumi kojima se mnogi vode kada nemaju para, vremena ili živaca, a jede im se nešto toplo i hranjivo.
Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa
Foto: Pixabay
Ovaj recept za krompir supu je inspirisan jednostavnim jelima koja su bila popularna tokom Velike depresije, kada su se koristile osnovne namirnice za pripremu hranljivih obroka.
Sastojci:
 
500 g krompira​
 
1 glavica crnog luka​
 
1 litar povrtnog ili pilećeg bujona (ili vode sa kockom za supu)​
 
2 kaške maslaca ili ulja​
 
So i biber po ukusu​
Priprema:
 
Krompir i crni luk oljuštite i sitno iseckajte.​
 
U velikoj šerpi zagrejte maslac ili ulje na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i propržite ga dok ne postane staklast.​
 
Dodajte iseckani krompir i kratko propržite sa lukom.​
 
Sipajte bujon (ili vodu sa kockom) u šerpu, dodajte so i biber po ukusu, i kuvajte na srednjoj vatri dok krompir ne omekša, oko 15-20 minuta.​
 
Po želji supu možete izblendati u kremastu teksturu ili ostaviti sa komadićima krompira.​ Takođe, ako imate, supi možete dodati i jednu iseckanu šargarepu.
 
Poslužite toplo, uz krišku hleba po izboru.​
 
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Zla...

    02.04.2025 13:47
    Klin čorba...
    Ova krompir - čorba je osnov. Dodavati se može svašta. Naravno, ako se ima. Nikako ne izostaviti 1 list lovora, jer krompir voli lovor. Može se naliti pri kraju i malo mleka, okiseliti (limun, sirće, paradajz -sok). Može se zakuvati šaka testenine, pirinča, kašika palente ili griza.... razmućeno jaje koje se u tankom mlazu sipa preko viljuške u vrijuću čorbu. Posuti seckanim peršunom.
    Kulinari su umetnici, sa malo toga može se mnogo.
  • Mama

    02.04.2025 12:54
    @Zorane, kakve veze to ima? Čorbe se i inače prave od "starog" krompira.

    U ovu čorbu se inače obično doda i kašikica aleve paprike radi lepše boje, Može i malo paradajz soka. Moja mama je obično pravila kada je bio dan bez mesa, pa su uz čorbu išle palačinke ili gomboce.
  • Zoran

    02.04.2025 08:29
    Super
    Mladi krompir 1000 dinara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.