Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama

Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
Foto: 021.rs
Sastojci (4 porcije):
 
Za testeninu:
 
320 g špageta
 
Slana voda u kojoj će se kuvati testenina
 
Za sos od pečuraka:
 
2 kašike maslinovog ulja
 
2 kašike neslanog putera
 
2 crna luka, sitno iseckana
 
2-3 čena belog luka, zgnječena
 
200 g pečuraka, isečenih na kriške
 
10 svežih listova žalfije, iseckanih
 
Sveže mleveni crni biber
Za sos:
 
2 velika jajeta
 
100 g parmezana
 
Voda u kojoj se kuvala testenina (opciono)
 
Priprema
 
- U velikom loncu sa ključalom slanom vodom skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju do al dente. Sačuvajte šolju vode u kojoj se kuvala testenina.
 
- Dok se testenina kuva, zagrejte maslinovo ulje i puter u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte pet minuta dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte izgnječeni beli luk i kuvajte još 30 sekundi.
 
- Umešajte narezane pečurke i iseckane listove žalfije. Kuvajte 3-4 minuta dok pečurke ne postanu zlatne i mekane. Začinite sveže mlevenim crnim biberom.
 
- U činiji umutite jaja i rendani sir dok se dobro ne sjedine.
 
- Oceđenu testeninu dodajte u tiganj sa mešavinom pečuraka. Brzo sipajte mešavinu jaja i sira, snažno mešajući da se testenina ravnomerno obloži. Ako sos izgleda previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina da biste dobili kremastu konzistenciju.
 
- Podelite testeninu na tanjire za serviranje. Začinite dodatnim crnim biberom i odmah poslužite.
Mali saveti:
 
Izbor gljiva: Slobodno eksperimentišite sa različitim vrstama pečuraka kao što su kremini, šitake ili portobelo.
 
Temperatura jaja: Uverite se da su jaja na sobnoj temperaturi kako biste sprečili da se prebrzo kuvaju kada se dodaju vrućoj testenini.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Komšinica

    19.05.2025 18:55
    @Novosađanin
    Običan beli šampinjon, portobelo i kremini - tri naziva za istu pečurku, tj. šampinjon (Agaricus bisporus) u različitim fazama zrelosti. Beli je najmlađi, kremini najstariji i tamnije smeđe boje.
  • Novosadjanin

    18.05.2025 19:57
    Pitam se oitam
    gde u Novom Sadu mogu kupiti portobelo ili kremiti pecurke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Brz i sočan čokoladni kolač

Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.

Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma

Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.