Za ulazak u EU ključna i komunikacija sa građanima

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da projekat ujedinjenja Evrope ne može da se završi bez učešća svih zemalja regiona, uključujući i Srbiju i da postoji posebna posvećenost našoj zemlji. 

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da projekat ujedinjenja Evrope ne može da se završi bez učešća svih zemalja regiona, uključujući i Srbiju i da postoji posebna posvećenost našoj zemlji.

"Zbog toga postoji posvećenost od strane svih zemalja članica Evropske unije ka proširenju EU. Mi smo pričali o fenomenu evroskepticizma u zemljama članicama, a postoji i  skepticizam što se tiče proširenja u nekim zemljama. Zato stalno moramo da ubeđujemo građane da je proširenje u isteresu, ne samo novih zamalja članica, već i  postojećih zemalja članica, kako zbog političkih i bezbednosnih razloga, tako i zbog prosperiteta da zemlje ovog regiona postanu deo bezbednijeg prostora", kaže Devenport.

On dodaje da je Srbija, kao i ranije Hrvatska, već donela važnu stratešku odluku što se tiče puta ka članstvu ka EU.

"Ceo proces priključenja jeste dugotrajan i komplikovan. Moramo da razumemo insistiranje EU na dobrim susedskim odnosima. Bitno je da dođe i do poboljšanja regionalne saradnje i bilateralnih odnosa, uključujući i dijalog između Beograda i Prištine. Sigurno će doći do još teških diskusija, pre svega oko implementacije akcionih planova", kaže Devenport i dodaje da postoji novi pristup od strane EU prema proširenju.

"To je novi pristup baziran na druge slučajeve. Ovo je odluka svih 28 članica EU, da se moramo baviti osnovnim stvarima kada je u pitanju pridruživanje. Trebalo bi da vidimo sve razloge oko uloga nezavisnih institucija, regulatornih tela. Srbija je zemlja koja ima mlade nezavisne institucije koje se još uvek razvijaju. Podrška im je veoma bitna. Srbija je donela odluku i uloga Evropske komisije je da pomognemo savetima, što i radimo. Tesno sarađujemo sa Kancelarijom za evropske integracije", kaže Devenport.

On je naglasio da Srbija ima podršku Evropske komisije na putu ka EU, ali da je ključna i podrška građana.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Srđan Majstorović kaže da imamo razlog za pozitivno razmišljanje kada je u pitanju proces evropskih integracija.

"Veoma je važna simbolika 9. maja i Dana pobede nad fašizmom i Dan slavljenja Evrope. Naš proces pristupanja EU je upravo to: kako pomiriti, geografsku, civilizacijsku neupitnost, a to je mesto Srbije u Evropi, u granicama Evropske unije. EU je u svojoj biti  jedan mirovan proces koji je bio uspostavljen u cilju postizanja dugotrajnog mira među državama Evrope koje su bile u stanju permanentnog ratovanja sa kulminacijom razaranja u Drugom svetskom ratu", navodi on i dodaje da stanovnici Zapadnog Balkana mnogo bolje danas osećaju značaj ujedinjenja u nadnacionalne okvire zajedničkog upravljanja zajedničkim politikama, nego građani same EU, koji to posmatraju kao nešto što je prirodno.

"Baš zato imamo razloga za optimizam. Poseta komesara Johanesa Hana je pozitivan događaj u smeru onoga što nas očekuje do kraja godine. Pregovori su počeli u januaru prošle godine, mi smo uspešno uradili prvi proces, analitički pregled usklađenosti domaćeg prava i standarda sa EU i sada se pripremamo za otpočinjanje konkretnih pregovora na različite teme, na 35 različitih poglavlja", objašnjava Majstorović.

Uskoro se navršava dve godine otkako je Hrvatska u Evropskoj uniji, a Martin Konjevod iz ambasade Hrvatske ocenjuje da su građanima Hrvatske najteža bila poglavlja o pravosuđu.

"Ceo proces je bio naporan i dug, ali s druge strane, kada prolazite kroz celokupnu reformu društva, onda to tako ne posmatrate. Hrvatska se transformisala kroz taj proces i uspela da uspostavi stabilno društvo i zbog toga treba istrajati", kaže Konjevod. Nakon sedam godina pregovora, Hrvatska je referendumom ušla u EU, a on kaže da je ključna komunikacija sa građanima i kontinuirano objašnjavanje koji su to problemi, koja rešenja, a kakve koristi od ulaska u EU.

Istraživanja podrške javnog mnjenja u Srbiji pristupu EU rade se dva puta godišnje, u junu i decembru, a Majstorović kaže da je optimista i da je jasna razlika između emotivnih i racionalnih stavova prema EU. "Dok beležimo relativni pad na 46 odsto onih koji bi u decembru glasali za pristup EU, beležimo istovremeno kontinuirani uspon racionalnih stavova. Čak 73 odstvo podržava reforme koje vode u članstvo u EU, što znači da postoji racionalni sud da Srbija mora da se menja zbog sebe same", dodaje on.

Pored reforme, bitni su bilateralni odnosi, a budući da odnos između Zagreba i Beograda u poslednje vreme varira, postavlja se pitanje, može li Hrvatska da nam olakša ili usporava put?

Konjevod kaže da im je iskustvo sa Slovenijom oko graničnih prelaza otežalo put, ali je to rešeno civilizovanim okvirom, odnosno arbitražom.

"Nikakvih usporavanja i blokada prema Srbiji nema, jednostavno mislimo da i Srbija mora proći kroz sve faze kroz koje smo i mi, očekujemo jednake kriterijume i za Srbiju. Jedan od strateških ciljeva Hrvatske jeste svakako puna integracija zemalja jugoistočne Evrope", kaže on.

Dodaje da je bilo reči i o arbitraži. "Zašto da ne, ako nismo u mogućnosti da postignemo bilateralni dogovor, možda je bolje da prepustimo trećoj strani i to rešimo. To pitanje nije komplikovano, kada je reč o hrvatsko-srpskoj granici i biće rešeno kada dođe na dnevni red", navodi Konjevod.

Većina građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i očekuje da će se to desiti za deset godina ili ranije, pokazalo je istraživanje Medijum galupa. Istraživanje urađeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, 34 odsto ne podržava, a šest odsto ne zna. Najčešći razlozi za podršku evropskim integracijama su ekonomske prirode i tiču se bolje budućnosti i prosperiteta (46 odsto), boljeg standarda (38 odsto) i bolje šanse za zaposlenje (34 odsto).

Diskusija na temu "Moja zemlja pre i posle pristupanja Evropskoj uniji" održana je u petak u novosadskom Radio kafeu, nakon otvaranja prostorije EU Info point-a. Na tribini su govorili ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport, profesor Pravnog fakulteta Senad Jašarević, Martin Konjevod iz ambasade Hrvatske i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Srđan Majstorović. Ovde možete poslušati šta su još kazali učesnici debate odgovarajući na pitanja Denisa Kolundžije, moderatora tribine.

{mp3}eu-tribina-2015-05-08{/mp3}

  • Građani?

    10.05.2015 19:36
    Koji građani?
    G. Devenport ne shvata da građana u Srbiji skoro da i nema. Postoje podanici koji padaju na kolena pred vođu i za sendvič, malo ulja i šećera ili par desetina evra glasaju kako veliki, najlepši i najbolji vođa kaže.
    Što se tiče ulaska u EU, Hrvati su ušli jer Nemcima treba more, Bugari i Rumuni su bili potrebni Amerikancima da zatvore desno krilo NATO pred napad na Rusiju, baltičke države su ušle da zatvore levo krilo, itd.
    Mi ćemo ući kad Amerikancima, Nemcima ili Englezima (eventualno Francuzima) bude potrebno nešto što mi imamo. Obični ljudi od toga neće imati nikakve koristi, samo političari. Kratko i jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Sudija mora biti neprikosnoven i nepomerljiv arbitar

U petoj radijskoj debati na temu pravosuđa, relizovanoj u okviru ciklusa "Sigurnost za budućnost", razgovaralo se o radu sudija, nezavisnosti pravosuđa i nizu nerešenih stvari koje nijedna od dve reforme nije uspela da reši.

Stalnost sudske funkcije izuzetno važna

Kakva je sudska praksa kod nas, zbog čega se čini da je puno nezadovoljnih presudama i zbog čega je važna stalnost sudske funkcije, neke su od tema o kojima se debatovalo na temu reforme pravosuđa.

Omogućiti građanima da im sudovi budu dostupni

U trećoj po redu radijskoj debati u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razgovaralo se o dostupnosti sudova, sporosti vođenja postupaka, ali i mogućim rešenjima kako ubrzati suđenja.

Građanima najvažnija efikasnost sudstva

U trećem ciklusu projekta "Sigurnost za budućnost" koji je posvećen problemima u srpskom pravosuđu, govorili su profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Senad Jašarević i predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Štrajkom advokata građani dobili pravo izbora

Prva u nizu radijskih debata na temu stanja u srpskom pravosuđu u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" održana je u Bečeju, dan nakon što je okončan četvoromesečni štrajk advokata.

Pošten rad se isplati?

Četvrta od šest radijskih debata na temu korupcije u okviru ciklusa projekta "Sigurnost za budućnost" obrađivala je neke od osnovnih korupcionih pojava.

Rade bez dozvole i dobijaju pomoć države

Treća po redu debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razotkrila je u kakvim uslovima danas rade mediji u Zrenjaninu i odgovorila na pitanje zašto je važno što pre doneti set medijskih zakona.

Neizvesna sudbina poznatog gradskog radija

Druga u nizu radijskih debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" bavila se problemima s kojima se suočavaju subotički mediji, a sagovornici su bili bivši direktor Radio Subotice Toni Bedalov i medijski ekspert Smiljana Milinkov.