Dobri i loši primeri privatizacije opštinskih medija

Prva u nizu radijskih debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" bila je posvećena situaciji u somborskim medijima.
Prva u nizu radijskih debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" bila je posvećena situaciji u somborskim medijima.

O problemima s kojima se suočavaju, kao i značaju javnog informisanja govorili su glavna urednica Somborskih novina Ljubica Zelić i glavni urednik Radio Sombora Stipan Benić.

Radio Sombor je stanica sa dugom tradicijom koja je, na žalost, iskusila sve ono loše što privatizacija nosi. Danas je u vlasništvu države, odnosno Agencije za privatizaciju, pa se Benić s pravom protivi najavljenom izlasku države iz vlasništva u lokalnim medijima. On kaže da ga plaši odnos vlasti prema medijima jer nagoveštava ponavljanje grešaka iz prošlosti.

S druge strane, Somborske novine, koje su u privatnom vlasništvu već sedam godina funkcionišu bez većih problema. Zelićeva kaže da je njihova medijska kuća potpuno suprotan primer od Radio Sombora i često se pominje kao dobar primer privatizacije. Zadržali su isti broj zaposlenih, plate su redovne, a čitanost i dalje zaadovoljavajuća.

Benić se ne slaže sa konstatacijom da će privatizacija doneti nezavisnost medijima, jer kako kaže, nezavisni mediji ne postoje. Zelićeva ipak smatra da postoji velika razika kada je u pitanju novinarstvo u državnim i privatnim medijima, a ogleda se pre svega u pristupu i obradi tema.

Kompletan razgovor možete poslušati u celosti.

{mp3}2014EUSZB/debate/0905sombor{/mp3}

Radijske debate o stanju u medijima održane su u studijima novosadskog Radija 021, Radio Sombora, RTV Santos iz Zrenjanina, RTV Yu Eco iz Subotice, Radio Srema iz Rume i bečejskog Active radija.

O problemima s kojima se suočavaju lokalni mediji, kao i značaju javnog informisanja govorili su medijski eksperti, novinari, urednici i vlasnici lokalnih medijskih kuća. Oni su kroz ove razgovore pokušali građanima Vojvodine da objasne značaj javnog informisanja i slobodnog novinarstva i ukažu na probleme u kojima se mediji i novinari danas nalaze.

Javne radijske debate realizovane su uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Stavovi izneti u njima su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Za ulazak u EU ključna i komunikacija sa građanima

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da projekat ujedinjenja Evrope ne može da se završi bez učešća svih zemalja regiona, uključujući i Srbiju i da postoji posebna posvećenost našoj zemlji. 

Sudija mora biti neprikosnoven i nepomerljiv arbitar

U petoj radijskoj debati na temu pravosuđa, relizovanoj u okviru ciklusa "Sigurnost za budućnost", razgovaralo se o radu sudija, nezavisnosti pravosuđa i nizu nerešenih stvari koje nijedna od dve reforme nije uspela da reši.

Stalnost sudske funkcije izuzetno važna

Kakva je sudska praksa kod nas, zbog čega se čini da je puno nezadovoljnih presudama i zbog čega je važna stalnost sudske funkcije, neke su od tema o kojima se debatovalo na temu reforme pravosuđa.

Omogućiti građanima da im sudovi budu dostupni

U trećoj po redu radijskoj debati u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razgovaralo se o dostupnosti sudova, sporosti vođenja postupaka, ali i mogućim rešenjima kako ubrzati suđenja.

Građanima najvažnija efikasnost sudstva

U trećem ciklusu projekta "Sigurnost za budućnost" koji je posvećen problemima u srpskom pravosuđu, govorili su profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Senad Jašarević i predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Štrajkom advokata građani dobili pravo izbora

Prva u nizu radijskih debata na temu stanja u srpskom pravosuđu u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" održana je u Bečeju, dan nakon što je okončan četvoromesečni štrajk advokata.

Pošten rad se isplati?

Četvrta od šest radijskih debata na temu korupcije u okviru ciklusa projekta "Sigurnost za budućnost" obrađivala je neke od osnovnih korupcionih pojava.

Rade bez dozvole i dobijaju pomoć države

Treća po redu debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razotkrila je u kakvim uslovima danas rade mediji u Zrenjaninu i odgovorila na pitanje zašto je važno što pre doneti set medijskih zakona.

Neizvesna sudbina poznatog gradskog radija

Druga u nizu radijskih debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" bavila se problemima s kojima se suočavaju subotički mediji, a sagovornici su bili bivši direktor Radio Subotice Toni Bedalov i medijski ekspert Smiljana Milinkov.