Tajkuni utiču na političare u donošenju odluka

U drugoj po redu radijskoj debati u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razgovaralo se o korupciji u procesu privatizacije.
U drugoj po redu radijskoj debati u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razgovaralo se o korupciji u procesu privatizacije.

O tome kako su i zašto propala naša preduzeća, nekada lideru u poslovanju u svojim oblastima i koja je uloga države u svemu tome, kao i dobrim i lošim stranama predstojeće privatizacije govorili su predsednica sindikata Solidarnost Gordana Kojić i ekonomski novinar Živan Lazić.

Kako kaže Kojićeva, sindikat kojim rukovodi je zbog očigledne korupcije u kupovini nekoliko preduzeća tražio od države reviziju privatizacije tih firmi. - Npr. u preduzeću "Petar Drapšin" je u jednom trenutku došlo do formiranje sestrinske firme čime se jasno pokazalo da poslodavac nema dobre namere. Iako smo se obraćali Agenciji za privatizaciju i ukazivali na to da se uzimaju hipotekarni krediti, da je presudom Vrhovnog suda poništena aukcija prilikom kupovine i mnogo šta drugo, nismo naišli na razumevanje, ni institucija nadležnih za probleme rednika ni države. I ne samo za tu firmu, slično je i sa mnogim drugim. Čudno je što su se tužilaštvo i policija za organizovani kriminal setilli da nas kontaktiraju te posle nekoliko godina, iako su krivične prijave predavane na vreme. Prema mojoj računici, samo je u Petru Drapšinu pljačkaška privatizacija odnela 20 miliona evra

Lazić kao još jedan specifičan primer korupcije u procesu privatizacije navodi slučaj ATP Vojvodina, što je jedna od 24 sporne privatizacije koje je označila i Evropska komisija. - Problem je nastao što je Ilija Dević bio na suprotnoj strani od tadašnje političke elite. Kada je u sledećem koraku razvoja preduzeća počeo da zida novu autobusku stanicu, jer postojeća u Novom Sadu ne zadovoljava nikakve kriterijume i radila je nelegalno, došlo je do problema. Dević je kupio lokaciju, dobio dozvolu od Grada da izgradi novu stanicu sa idejom da na nju izmesti međumesni saobraćaj, ali Grad nije ispunio svoju obavezu da izmesti saobraćaj tamo. Vrhovni kasacioni sud je kasnije presudio u njegovu korist, ali je novac koji je dobio višestruko manji od štete koju je pretrpeo pa će na kraju o svemu poslednju reč dati Sud u Strazburu. Korupcija je u tome što je nijedna gradska vlada nije htela da reši problem. Ona koja je potpisala kada je gradonačelnica bila Maja Gojković nije htela da realizuje ugovor. Sledeća, kada je gradonačelnik Bio Igor Pavličić nije htela ni da tuži prethodnu ni da traži raskid ugovora već je ceo problem ignorisala. I nova naprednjačka vlast se ponela isto. Setite se da je tokom aktiviranja stanice bilo žestokih protesta Mileta Jerkovića, čoveka za koga je dokazano da iza njega stoji Darko Šarić. Zato se treba zapitati ko je uticao na tri strukture grada da budu protiv toga da realizuju ili da ne tuže prethodnu vlast za štetan ugovor.

Gordana Kojić zaključuje da u Srbiji ne postoje jaki sindikati i da je to jedan od razloga mnogih problema uključujući i privatizacije preduzeća - Mnogi sindikalni lideri su skloni korupciji i zato odgovaraju svakoj vlasti. Bilo bi dobro kada bi se sindikati solidarisali i zajedno izašli na ulicu da pokušaju da utiču na rešenje nekog problema, da ukažu na neštu. Ipak,  mislim da smo umnogome zakasnili i da je korupcija pojela  ekonomiju ove zemlje - kaže ona.

Razgovor možete poslušati i u celosti.

{mp3}2014EUSZB/debate/2014-10-28-becej{/mp3}

Radijske debate o fenomenu korupcije održane su u studijima novosadskog Radija 021, Radio Sombora, RTV Santos iz Zrenjanina, RTV Yu Eco iz Subotice, Radio Srema iz Rume i bečejskog Active radija.

Javne radijske debate realizovane su uz podršku Evropske unije u okviru programa "Jačanje medijske slobode u Srbiji" kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Stavovi izneti u njima su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Za ulazak u EU ključna i komunikacija sa građanima

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da projekat ujedinjenja Evrope ne može da se završi bez učešća svih zemalja regiona, uključujući i Srbiju i da postoji posebna posvećenost našoj zemlji. 

Sudija mora biti neprikosnoven i nepomerljiv arbitar

U petoj radijskoj debati na temu pravosuđa, relizovanoj u okviru ciklusa "Sigurnost za budućnost", razgovaralo se o radu sudija, nezavisnosti pravosuđa i nizu nerešenih stvari koje nijedna od dve reforme nije uspela da reši.

Stalnost sudske funkcije izuzetno važna

Kakva je sudska praksa kod nas, zbog čega se čini da je puno nezadovoljnih presudama i zbog čega je važna stalnost sudske funkcije, neke su od tema o kojima se debatovalo na temu reforme pravosuđa.

Omogućiti građanima da im sudovi budu dostupni

U trećoj po redu radijskoj debati u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razgovaralo se o dostupnosti sudova, sporosti vođenja postupaka, ali i mogućim rešenjima kako ubrzati suđenja.

Građanima najvažnija efikasnost sudstva

U trećem ciklusu projekta "Sigurnost za budućnost" koji je posvećen problemima u srpskom pravosuđu, govorili su profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Senad Jašarević i predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Štrajkom advokata građani dobili pravo izbora

Prva u nizu radijskih debata na temu stanja u srpskom pravosuđu u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" održana je u Bečeju, dan nakon što je okončan četvoromesečni štrajk advokata.

Pošten rad se isplati?

Četvrta od šest radijskih debata na temu korupcije u okviru ciklusa projekta "Sigurnost za budućnost" obrađivala je neke od osnovnih korupcionih pojava.

Rade bez dozvole i dobijaju pomoć države

Treća po redu debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" razotkrila je u kakvim uslovima danas rade mediji u Zrenjaninu i odgovorila na pitanje zašto je važno što pre doneti set medijskih zakona.

Neizvesna sudbina poznatog gradskog radija

Druga u nizu radijskih debata u okviru projekta "Sigurnost za budućnost" bavila se problemima s kojima se suočavaju subotički mediji, a sagovornici su bili bivši direktor Radio Subotice Toni Bedalov i medijski ekspert Smiljana Milinkov.