Delovi povrća koji su otrovni
1. Klice krompira
Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što počnete termički da obrađujete krompir.
2. Listovi paradajza
Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a ovu namirnicu su počeli da jedu tek u 18. veku. Jedan od razloga krije se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice po pojedinca.
3. Koštice jabuke
Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljunuti ove delove jabuke.
4. Lišće i cveće patlidžana
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar