Delovi povrća koji su otrovni

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Međutim treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Klice krompira

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što počnete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a ovu namirnicu su počeli da jedu tek u 18. veku. Jedan od razloga krije se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice po pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljunuti ove delove jabuke.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe

Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.

Proglašen najbolji sir na svetu

Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije World's Best Cheese nadmetanja.

I so ima rok trajanja

Da li so, jedna od najčešće korišćenih namirnica, može da se pokvari i da li može da nanese štetu našem zdravlju?