Tost i krompir treba peći samo do zlatne boje

Hleb treba tostirati, a krompire peći samo do zlatne boje kako bi se smanjio rizik konzumiranja hemijskog jedinjenja koje može da izazove rak, preneo je BBC upozorenje naučnika.
Jedinjenje akrilamid stvara se kada se hrana s visokim udelom skroba peče u rerni ili na roštilju ili prži predugo na visokim temperaturama. 
 
Akrilamid se nalazi u mnogo vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrevanja. Najveća koncentracija ovog jedinjenja nalazi se u skrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stepeni, kao što su hleb, pahuljice, krekeri, keks ili kafa.
 
Kada se hleb stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog jedinjenja.
 
Agencija za standardizaciju hrane preporučila je da se pažljivo slede uputstva i da se izbegava da hrana dobije smeđu boju. Ova Agencija dodaje da nije sasvim jasno koliko akrilamida ljudski organizam može da toleriše, ali ističe da ga svi jedu previše.
 
Istraživanja na životinjama pokazala su da je akrilamid toksičan za DNK i izaziva karcinom, pa naučnici pretpostavljaju da se isto odnosi i na ljude, iako za sada nema konačnih dokaza koji bi to potkrepili.
 
Dejvid Špiglhalter, profesor na Kembridžu, tvrdi da nema dokaza o štetnosti količine akrilamida koju ljudi uzimaju, niti posebne koristi od smanjivanja količine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.