Hrana podgrejana u mikrotalasnoj ima manje vitamina

Hrana pripremljena u mikrotalasnoj rerni bezopasna je za zdravlje, ističu nemački stručnjaci, ali upozoravaju da može značajno smanjiti udeo vitamina u namirnicama.
Hrana podgrejana u mikrotalasnoj ima manje vitamina
Foto: Pixabay
Mikrotalasna omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgreje za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Hrani rerna ne dodaje ništa osim toplote.
 
"Mikrotalasna je bezopasna za vaše zdravlje", kaže stručnjak za ishranu Margret Morlo.
 
Ina Steljes iz nemačke Agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje.
 
Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrotalasnu za podgrevanje svih napitaka i hrane svaki dan. Međutim, postoje izuzeci.
 
Na primer, našoj ishrani je potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrotalasnoj uz zadržavanje svih vitamina - pogrešili ste.
 
"Mnogi vitamini su osetljivi na temperaturu", kaže Morlo.
 
Temperatura, svetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 odsto, a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrevanjem.
 
"Elektromagnetni talasi izazivaju velike oscilacije posebno u molekulima vode u hrani", kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplotu pa se namirnice s većim udelom vode brže zagreju od suve hrane.
 
Važan je i izbor prave posude za podgrevanje.
 
"Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrotalasne rerne, ali i porcelan i staklo takođe su dobri", kaže Anabel Oelmen koja vodi savetodavni Centar za potrošače u Bremenu.
 
Nikad se ne smeju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, vođa nemačkog Instituta za procene rizika, vladine agencije koja daje savete o bezbednosti hrane.
 
Melamin zagrevanjem otpušta u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje.
 
Oelmen ističe da mikrotalasna često neravnomerno greje hranu.
 
"To znači da prvi gutljaj vašeg kakaa može biti mlak, a potom se opečete sekundu kasnije", kaže ona.
 
Zbog toga je važno promešati piće pre konzumiranja. Najbolje je ostaviti hranu da stoji par minuta nakon zagrevanja kako bi se toplota ravnomerno rasporedila, kaže Morlo.
 
"Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van mikrotalasne bude vrlo malo zračenja za vreme njenog rada", kaže Steljes.
 
Malo zračenja kod ispravnih rerni može 'iscuriti' ali ono nije opasno za zdravlje. Kao mera predostrožnosti preporučuje se izbegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Zbog toga nemačko Društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da deca ne stoje pred mikrotalasnom ili blizu nje dok se zagreva hrana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.