Hrvatska i druge evropske zemlje preplavljene kontaminiranim susamom

Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i s hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom.
Hrvatska i druge evropske zemlje preplavljene kontaminiranim susamom
Foto: Pixabay
Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane semenke susama već je neko vreme predmet postupanja sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije, rekao je agenciji Hina upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević.
 
U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.
 
Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik po zdravlje ljudi jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična materija, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.
 
U Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabeleženo 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave.
 
Prva je na incident preko evropskog RASFF sistema za brzo uzbunjivanje upozorila Belgija nakon čega su sporni proizvodi vraćeni distributerima, a potom je EU obvezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.
  • analiticar

    04.02.2021 10:42
    etilen oksid
    radio sam ispitivanje et.oxida na GC/MS i nije mi jasno otkud on u susamu kada ima tačku ključanja 10 stepeni i nestabilan je jako. nema logike da je opstao tako dugo u susamu,a još kad se peče neće opstati sigurno. standard se čuva u zmrzivaču da ne bi isprao, svasta, neka sistemska greška laboratorije 100%
  • sandu

    29.01.2021 19:39
    Srbi
    ce da pomere zarez kol'ko treba i da uvezu susam po extra ceni...
  • NN

    26.01.2021 19:43
    NN
    U Srbiji je sve kontaminirano odavno. Hrana je užasnog kvaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.